Intrigi.bg Политика Познай кой е последен по благотворителност? Но пък се хвалим

Познай кой е последен по благотворителност? Но пък се хвалим

415
0

Ген. Мутафчийски, ръководител на Националния щаб за борба с коронавируса, заяви във вторник, че всеки ден ще съобщава какви дарения са направени и от кого. Защото трябвало да се знае кой помага в тези трудни времена. Навярно генералът-хирург очаква това да подейства заразяващо на други българи и фирми. Дано. Времената са трудни – факт. Хора и фирми помагат и искат да са полезни. Чудесно. Не знаем обаче подбудите: може да са хуманни, а може да са други.

Митът, че българинът е състрадателен, готов да помага и дарява е като мита за прословутото българско трудолюбие. Добродетели нашият народ има и ги е проявявал в тежки моменти, войни и кризи, но те са повече изключение.

Някои хора са добри по природа, а на други им се налага да правят дарения. Думите са на английски производител на уиски – някой си Томас Дюар. Иронично, но и доста вярно.

Девизът на една от световните дарителски фондации е: Доверявай, но проверявай.

У нас благотворителността няма дълбоки корени. Освен това е някак показна, рекламна, което я лишава от благородство.

В Евангелието от Матея анонимността на дарителя се описва като висша форма на съпричастност на благочестивия християнин. Когато проявяваш милост лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната, – се казва там.  

Брайън Джонсън от Ей Си/Ди Си избухна преди време срещу рекламирането на благотворителността. Той нападна Боно от U2 и Боб Гелдоф, заради техни благотворителни концерти и проекти.

,,Аз не моля всички да дават пари, защото не всички могат да си го позволят“, категоричен е Джонсън. Когато работех, не исках да ходя на концерти, на които някакъв тъпак ще ми говори, че трябва да мисля за децата в Африка. Съжалявам, приятел, направи го сам, похарчи част от собствените си пари и оправи нещата. Това направо ме вбесява.

Самият Брайън Джонсън помагал, но без пресконференции и медиен шум. ,,Правя го, но не разтръбявам на всички, че го правя“, казва музикантът. „Вбесявам се, когато хората използват политиката или благотворителността, за да станат известни„.

Джони Деп дарил 1 млн долара на английска болница, където лекували сина му, но помолил името му да остане тайна. Медиите научили много по-късно съвсем случайно.

Анджелина Джоли също смята, че благотворителността е личен акт и рекламата я „прави глупава“.

Благотворителността в момент като сегашния е супер важна. Но нека не мерим и сравняваме кой колко е дал и да не правим състезания. Защото каквото й да дават разни олигарси, като процент то е смешно спрямо дарените 20 или 30 лв от възрастен човек с пенсия от 350-400 лв…

България е сред 10-те страни в дъното на класацията с най-нисък рейтинг за благотворителност – на 120-то място. Последна е Китай – 126-то място.

Най-склонни към благотворителност са хората в САЩ, Мианмар, Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия, Канада и др.

Във Великобритания 71% от хората дават пари и участват в благотворителни кампании. В Ирландия 68 на сто, а в Нидерландия – 65%.

В България даващите са само 5%… Последни в Европа. Пред нас са Беларус, Чехия, Полша, Русия, Украйна, Молдова…

Статистиката е на Charities Aid Foundation (CAF) от 19 октомври 2019 г.

Да се съобщават подобни неща не е нихилизъм, а уважение към фактите. Ако можем – да си извадим поука.

Сигурно разни патриоти ще наскачат с примери как сме спасили евреите, приютили арменци, бежанци и пр. Вярно е, но другаде подобни жестове са умножени по 2,3 и нагоре. Свалените преди дни англичани от самолета, защото можело да са евентуално заразени с коронавирус, е само епизод от онова, от което трябва да се срамуваме. Обединеното кралство е приело над 200 000 нашенци да учат и работят там, но изгонихме няколко души от страх, комплекси и егоизъм. Усещате ли разликата?

Дори във време на опасна пандемия като сегашната, истината трябва да ни е по-скъпа от фалшивите възторзи и бодряшките репортажи.

Не сме за пример, колкото и да ни се иска. Не протягаме охотно ръка на изпаднали в беда. Затова трябва адски много да се променим. Пандемията, извънредното положение и заплахите за икономиката са подходящи за катарзис.

Нека депутатите дадат пример и се откажат от половината си заплата в полза на болници и закупуване на медикаменти и апаратура. Борисов като призовава олигарси и работодатели да си продадат луксозните коли, за да плащат заплати, да отправи същият призив и към много от своите министри и другари, които захлебват милиони от обществени поръчки, построили са дворци, живеят като крезове и носят часовници за по 30-40 хиляди евро. Лесно е да сочиш сламката в окото на другия, но да не виждаш гредата в твоето…

И нещо особено важно. По света благотворителността е към изпаднали в беда и нужда, за научни открития, образование и пр. Тук тя запълва несвършеното от държавата и нейните институции.

Д-р Димитър Попкутуев

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име