Intrigi.bg Спорт Повече екрани на открито, много бира и по-голям телевизор в хола –...

Повече екрани на открито, много бира и по-голям телевизор в хола – ефектът на Евро 2020

211
0

Хора, събрани на бира пред голям екран. Това вероятно е най-клишираната, но и най-близка до действителността гледка по време на европейско или световно първенство по футбол. Такива събития са чакани, особено след година като предишната, от всички свързани под някаква форма с тях бизнеси. „Дневник“ провери какви са ефектите за специално изградените градски фен зони, за производителите на най-популярната сред запалянковците напитка и за търговците на техника.

Последният случай, в който българските привърженици на футбола имаха щастието да гледат представянето на националния отбор на голямо първенство, беше Евро 2004. Оттогава мнозинството от тях се наслаждават на европейските и световните финали по телевизията. В последните години съществена част от преживяването станаха градските фен зони – обособени места, където футболни привърженици се събират, за да гледат мачовете с приятели на открито на големи екрани и с халба бира в ръка.

Фен зоните: фенове има, спонсори – не

Организаторите на две от големите фен зони в София – „Юнак“ (на едноименната бивша хокейна пързалка до националния стадион) и „Евро камп“ (в Южния парк), споделят мнението, че пандемията не е променила поведението на запалянковците. Променена обаче е ролята на спонсорите, които помагат в организацията.

„Тази година организацията е най-трудната, защото нямаме тези партньори, които сме имали в миналите издания“, каза пред „Дневник“ Драгомир Драганов от „Файвпойнтс“, който управлява фен зоната „Юнак“. По думите му компаниите проявяват интерес, но често не се включват заради съкратен бюджет.

„Принудени сме с партньорите, които имаме, да опитваме да рефинансираме целия бюджет с продажби на храна във фен зоната, посочи Драганов.

Ако в предишните случаи разходите по организацията ни са били покривани изцяло от спонсори, сега идват само 25%

Сходни са наблюденията и на Борис Гълъбов, който организира „Евро камп“. Той също вижда голяма промяна при помощта от партньори спрямо световното през 2018 г.: „Съществената разлика е заради свиването на бюджетите в компаниите. Трудно е, но се надяваме, че в следващите години ще е по-добре и ще наваксаме пропуснатите ползи от тази година.“

Друг проблем пред организаторите на фен зоните бяха серията дъждовни дни в началото на европейското първенство. С подобряването на времето организаторите отчитат голям интерес сред хората. От „Евро камп“ дадоха път на сходно място за забавление и в Перник.

Тази година е доста на мускули, основно заради идеята и традицията.

Успоредно с фен зоната на „Юнак“ се развива и място за развлечение с храни и напитки, като са разположени няколко от набиращите скорост каравани за храни. Те ще останат на мястото и след Евро 2020.

На „Евро камп“ също опитват да привличат хората с храна, напитки и разнообразие от игри. След края на мачовете на мястото ще бъде организиран „София съмър фест“ с културна тематика.

COVID-19 + Евро 2020 = повече изпита бира

Обичайно представата за футбол и лято се свързва с бира. И това не е случайно, тъй като винаги пивоварните компании във всички краища на света са спонсори на големи и регионални футболни първенства, казва пред „Дневник“ Ивана Радомирова, изп. директор на Съюза на пивоварите в България. Казва обаче, че специално в България при предишните европейски и световни първенства не е отчетено видимо увеличение в консумацията на бира.

Данните показват, че ръст в продажбите на бира е характерна за страните, където се провеждат тези големи спортни събития, както и в тези, чиито отбори са лидери във футболната надпревара. Всички виждаме каква еуфория цари сред феновете при тези мачове и колко предпочитана е бирата в подобни моменти, отбелязва тя.

Според Радомирова обаче заради пандемията тази година може и да се окаже, че консумацията на бира и в България ще има лек ръст. „Вероятно е и у нас да има леко завишаване в продажбите на бира, защото всички заведения работят и почти няма обект без голям телевизионен екран за предаване на мачовете. Още повече, лятото е пиковият сезон за пивоварния бранш, като традиционно 60% от консумацията на бира в страната е през топлите месеци. Независимо от сезона обаче, през последните години бирата продължава да е най-често консумираната напитка у нас след бутилираните води“, посочва тя.

Повече екрани на открито, много бира и по-голям телевизор в хола - ефектът на Евро 2020

През първите месеци на пандемията преди година производителите на бира се оплакаха от намалената консумация, което се дължеше основно на затворените заведения.

Поради затварянето на ХоРеКа (хотели – ресторанти – кафенета – бел. ред.) сектора, през миналата година и в началото на тази, каналите за продажби на бира се пренасочиха изцяло през магазинната мрежа, т.е. така наречения топъл пазар, обяснява Радомирова.

През 2020 г. продажбите през заведенията, които ние на професионален език наричаме студен пазар, имаха спад от близо 40%. Съотношението между студения и топлия пазар за 2020 г. е 12% към 88%.

По данни на организацията на пивоварите през 2020 г. продажбите в България са намалели с 5%, докато средно претеглено, спадът на бирения пазар в ЕС е с 9%, спрямо обемите от 2019 г.

Отварянето на заведенията, топлото време и събиранията за футболното Евро 2020 за бранша са повод за надежда, че ще има ръст на продажбите. Въпреки това, основният търговски канал за продажби остават големите супермаркети и кварталните магазини. В големите градове, където обичайно консуматорите са с по-високи доходи, все по-популярни са специализираните магазини, където се предлагат буквално стотици асортименти пиво.

В България, с най-висок дял традиционнo са продажбите на бира в PET бутилки – 55 % пазарен дял от бирения пазар за миналата година. Стъклените бутилки са 20% от пазара и с 3% по-малко от 2019 г., кеновете са 22%. Периодичните затваряния са намалили продажбите на наливното пиво и съответно продадените количества бира в кегове са 3 % от пазара.

През този летен сезон се очаква покачване на консумацията на наливна бира и в стъклени опаковки, особено с активирането на туристическия сезон и пътуванията.

Телевизорите: да е голям и да е умен

Повече екрани на открито, много бира и по-голям телевизор в хола - ефектът на Евро 2020

При всяко или европейско по футбол продажбите на телевизори буквално скачат – това показва 20-годишната статистика на „Технополис“, казва Йордан Вакъфски, управител на хипермаркетите. Думите му потвърждават шегата, че за всеки голям турнир трябва нов телевизор, поради което продажбите нарастват до два пъти над обичайните.

Освен това с годините расте размерът на най-продаваните телевизори и в момента хит са тези с 43-55 инча големина на екрана. Причината за това пък е, че цените на тези продукти сравнително бързо падат и правят по-големите по-достъпни, което влияе и на избора на клиентите. „Който е тръгнал с 1200 лв. бюджет вижда, че с тях може да си вземе и с 55 инча екран, а не 42 като преди 2 г.“, обяснява Вакъфски.

Допълва, че освен това хората не търсят вече най-евтиното и най-голямото, а държат телевизорът да е „умен“ (smart). Обяснението му е, че в този случай устройството може да се ползва за разглеждане на снимки, слушане на музика, да си провериш пощата, докато друг член на семейството ползва компютъра и т. н.

Освен другото, покупките водят до преразпределяне на техниката в дома – най-новият се поставя в хола, а останалите се разпределят и най-старият може да отиде на вилата. Последното е особено актуално с началото на пандемията и води до други покупки, които целят подобряване на условията – бойлер, басейн, шезлонг.

Новият телевизор за европейското се съчетава и с други покупки, казва Вакъфски. В момента към него някои клиенти добавят смартфон или таблет с висока резолюция, които също позволяват следенето на футболните срещи, независимо къде се намираш. В духа на европейското са и промоционалните кампании на някои фирми, които предлагат подарък каса бира при покупка на хладилник или футболна топка към друг уред.

От мобилния оператор А1 също отбелязват значителен ръст в продажбите на телевизори, който за момента на годишна база се изчислява на 50.5%. „Необходимо е обаче да се направи уточнението, че нарастващите продажби са резултат от много фактори, включително добавянето на множество нови модели телевизори в нашето портфолио, които се предлагат на атрактивни цени в комбинация с тарифни планове за интернет и телевизия“, допълват от компанията. Преди началото на европейското първенство А1 организира „Пролетна игра с пакет Diema Xtra“. „Футболната тематика беше силно застъпена във всички маркетингови активности във връзка с играта, а 8 наши клиенти спечелиха чисто нов телевизор Samsung“, допълват от телекома.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име