Intrigi.bg Политика „Поверително от кухнята“: Какво каза Васил Божков и какво ще се случи

„Поверително от кухнята“: Какво каза Васил Божков и какво ще се случи

365
0

Aми те работят при мен“. Твърди се, че така отговорил Васил Божков на въпрос защо се явил неофициално облечен при премиера, главния прокурор и други представители на властта в Министерския съвет през юли миналата година, след като това е официална работна среща. Произнесена ли е тази реплика, или е част от слуховете около разговора – сигурно ще остане загадка, както и реалният й смисъл. Но тя е и подходящо обобщение за неофициалните отношенията на българската власт с част от едрия бизнес през последните 30 години и кой върху кого има влияние.

Божков със сигурност е пушил любимите си пури в компанията на много политици (от всякакви партии) през годините, но твърди че „политиците винаги са ми пречили“. Някои от тях сигурно не са и смеели да кажат, че вътре пушенето е забранено. Когато все още беше разрешено в началото на този век, хазартният бизнесмен запалваше цигара и на срещите в парламента между депутати и бизнес клуб „Възраждане“. През последните 9 години е имал и служебен паспорт от българското външно министерство.

През януари тази година обаче от думите на самия Божков се разбра, че премиерът е спрял да му вдига телефона. После за няколко седмици държавата, която рядко му е създавала проблеми – поне официално, го атакува. Освен, че забрани със закон може би най-печелившия му към този момент бизнес (с лотарийните билети), откри, че за 5 години компаниите, които са го оперирали, са спестили около 700 млн. лв. данъци, запорира сметки на фирми, а прокуратурата му повдигна 11 обвинения и го разследва за още престъпления.

Божков успя да напусне България в края на януари, преди да го обявят за издирване и три месеца по-късно (три седмици, от които според него в затвора в Дубай), наруши мълчанието си с много остра атака срещу властта, прокуратурата и дори депутата от ДПС Делян Пеевски (когото в интервю от началото на годината беше коментирал много внимателно).

Ако трябва да обобщим ключовите послания от сутрешния разговор в ефира на Би Ти Ви – те всъщност не казват нещо ново и неизвестно, което българското общество да не подозира. Но когато говори човек от кухнята на тези отношения и то директно с имена и обвинения – казаното има значение да бъде обяснено, проверено и да получи ясни и конкретни отговори, а не да се замита, заради статута на обвиняващия (т.е. че няма значение какво казва, защото е обвиняем).

Какво всъщност каза Божков

Тезата на бизнесмена е, че законът, по който е облаган хазартния бизнес е внесен и приет от ГЕРБ т.е. те са гласували поправките, по които сега обвиняват, че фирмите му са плащали по по-изгодната за тях ставка и че това е било грешка, продължила пет години.

Божков твърди, че няма как лидерът на ГЕРБ (премиерът) и министърът на финансите да не са знаели как се приема и отхвърля данъчен закон (промените, свързани с облагането на хазартните игрите – бел.ред.) и че неговите компании са работили по буквата на закона. Според него, ако има някакви нарушения, отговорността е на тези, които са контролирали и то на тези по най-високите нива на управлението.

През януари той също беше намекнал да се търси кой стои над комисията по хазарта (министъра) и кой над него (премиера), но в интервюто за Би Ти Ви в сряда сутрин директно заяви, че е обсъждал бизнеса си само с „Влади Горанов“ (както го наричаше), нямал е контакти с комисията по хазарта, а Горанов го представял на нейните председатели. Божков твърди още, че е имал многократни разговори с финансовия министър и общуване и по телефона, и със съобщения.

Засега той фокусира вниманието само върху контактите си с Горанов, но заяви, че обмисля да подаде и сигнал в прокуратурата по темата, без да стане ясно за какво. Божков дори каза, че би трябвало финансовият министър да подаде оставка, защото и в двата случая (и да е знаел какво се случва и да не е знаел) носи отговорност.

В твърденията си бизнесменът намекна също, че сега бизнесът се рекетира с помощта на държавата – първо плащаш, а после ти го и вземат. И припомни как е действала схемата на мутрите в началото на 90-те и какви според него са разликите. Сега „бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП“, твърди Божков.

Внушението му беше, че всичко става със знанието на властта.

И още, че се използват институциите като инструменти за завземане на бизнес, закриване и се произнасят присъди без съдебни решения. Той заяви, че така силово искат да вземат и собствеността на „Левски“. Самият Божков беше обвинен от братята Цветомир и Боян Найденови, с които са партньори в хазартния бизнес от 30 години, че ги карал да му прехвърлят дялове от фирми със заплахи (включително и за убийство) и те подадоха сигнал до прокуратурата през декември миналата година, който стана и официалният повод да започне разследване срещу бизнесмена.

Защо Божков говори сега

Не се разбра какво е провокирало бизнесмена да се включи с толкова сериозни обвинения точно сега (последните му два официални коментара бяха в писмени изявления. Едното – разпространено на 31 януари часове преди главният прокурор да обяви, че е бил задържан в ОАЕ – в него бизнесменът сравни България с нацистка Германия. Следващото (на 26 март) беше остра реакция по повод отнемането на лиценза на „Еврофутбол“ и в него пишеше, че може „всеки да бъде преследван. Семейството му също. Ако сте работодател, служителите ви могат да бъдат задържани, а бизнесът ви – заграбен“).

До този момент обаче Божков не беше говорил с имена.

През последните няколко дни в България започнаха изявления, разговори и обръщения, че собственикът на „Левски“ трябва да реши какво прави, за да бъде спасен отборът. Основното послание беше той да предаде акциите, за да може друг (включително с помощ от държавата по думите на премиера) да финансира клуба. Публичният натиск, че се чака отговор от него, се засили. Случайно или не, премиерът го нарече „старият собственик“ на „Левски“. Реакцията на Божков дойде по-малко от два дни след това и обвини Борисов, че той „унищожава Левски“.

Също тази седмица съдът остави окончателно в ареста съпругата на Божков – Елена Динева – без право два месеца да иска освобождаване. Такова беше решинието за мярката и на бившата му секретарка и административен директор на „Левски“ Йоана Чолакова (без двата месеца), синът му е обвиняем и с 1 млн. лева гаранция. А последните дни беше задържана и Лиляна Деянова (Лилана), която според медии е проверявана като негово „подставено лице“.

Какво още каза Божков

„България не е правова държава и се управлява от хунта“

Управление от хунта означава диктатура, авторитарна власт. Божков твърди, че управлението е в ръцете на мутри по подобие на силовите групировки през 90-те години, които тормозеха безнаказано бизнеса. Той поставя под съмнение и вероятността да остане жив в ареста, ако се върне в страната и се предаде. Според обвиняемия много е вероятно да му се случи „злополука“ и да не излезе жив оттам, тоест изобщо да не успее да стигне до съд.

„Знаете ли навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: „Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай“. След това почват да те пазят, казват: „Дай ми част от бизнеса“, ако откажеш – идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват: „Ще решим проблема, трябва да ни плащаш“. После казват: „Давай бизнеса“ или идват с бухалките. Вече бухалките не са прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП“, твърди Божков.

„Делян Пеевски дърпа конците в сянка“

„Борисов е общото между онези и тези мутри – и тогава беше, и сега“, обяви Божков в края на разговора. „А кое е различното знаете ли – ако искате да ви кажа. Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, но сега го има.“

Според Божков – Пеевски седи в сянка и дърпа конците. „Да не би аз да съм назначил Гешев. Публична тайна е кой го назначи. И нека да разследва Гешев това, което казах за закона. Да започнем от тук. Ако Гешев не разследва – значи е бухалка.“

Това определено е изненадата в интервюто от Дубай. Припомняме част от интервюто за „Свободна Европа“ през януари:

В какви отношения сте с Делян Пеевски?
– В нормални. Нямаме какво да делим. Познаваме се, говорим си, но нямаме пресечни точки, конфликти или пък близко приятелство.
Той ли е един от народните представители, които визирахте преди малко? С които се познавате?
– Даже не включих, че е народен представител, но да – един от тези, които познавам, е.
Прави ли ви впечатление, че темата със законопроекта на Валери Симеонов изобщо не присъстваше в неговите медии? Смятате ли, че той би могъл да има евентуален интерес от това?
– Мисля, че не. Честно ви казвам – не мисля. Мисля, че Пеевски е демонизиран. Не е чак такъв злодей. Все пак слухове.
В какво, според вас, е демонизиран?
– Ами – случи ли се нещо и все Пеевски виновен. Според мен не е чак така.

Сред хипотезите за атаката срещу Божков през януари беше и пресичане на интереси или сблъсък с Пеевски.

„Искат да ми отнемат имуществото силово“

Другата разлика в казаното от Божков е и конкретизирането, че става дума за точно тези управляващи. В интервюто пред „Свободна Европа“ от януари той застъпи тезата, че му отнемат фирмите и бизнеса, но някак безадресно, без да посочва конкретно кой. „Искаме да го заграбим“ – това е положението. Колко бизнеса са заграбени досега, не знаете ли?“, каза тогава Божков. На въпрос дали знае за бизнеси, съсипвани от държавата, не пожела да коментира. Към днешна дата вече има конкретно посочени – това са правителството и неговите бухалки.

„Както виждате, отново искат да ми отнемат имуществото силово“, каза Божков сега и посочи кой: „Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата? Запорите са от НАП, от Влади Горанов. Какво иска да замете, какво иска да скрие? Попитайте го. Време е да си подаде оставката, не мислите ли?“

В интервюто си от Дубай Божков обясни, че всички в България, които го познават, са на мушката на разследващите, а в затвора се държат невинни хора само защото се познават с него.

„Докато не ми се случи това, не го вярвах. Виждах разни неща, но не вярвах, че е истина“, коментира още Божков.

„Само с Влади Горанов съм си говорил“

Божков заяви, че лесно ще докаже твърденията си за чести срещи с министъра. „Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси. Да не би г-н Горанов да твърди, че не се е срещал с мен многократно? Не вярвам“. Бизнесменът уточни, че министърът лично го е запознавал с шефове на комисията по хазарта, но той не е работил с тях, а директно с него.

Божков няколко пъти вкара темата за Горанов и няколко пъти призова за оставката му.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име