Intrigi.bg Актуално Поверително от Кипър: Шестима милиардери – тайни клиенти. Има и “българска следа”

Поверително от Кипър: Шестима милиардери – тайни клиенти. Има и “българска следа”

47
0

Поверително от Кипър” (Cyprus Confidential) разкрива ключовата роля, която средиземноморският остров играе в подпомагането на олигарсите да преместват и укриват богатството си. Разследването на ICIJ и 68 медийни партньори от цял свят, отнело осем месеца, разкрива как чуждестранни капитали са текли към малката страна и са подхранвали процъфтяващата индустрия за финансови тайни.

Милиардерът Роман Абрамович е един от най-известните руски олигарси и е бил губернатор на региона Чукотка от 2000 г. до 2008 г., след като се издига до върха на руския петролен сектор до средата на 90-те години. Той притежава дялове в руския стоманодобивен гигант Evraz PLC, ръководен от колегите си олигарси Александър Абрамов и Александър Фролов, и производителя на никел Norilsk Nickel. Според Forbes Абрамович получава неочаквана печалба от 13 милиарда долара през 2005 г., когато правителството на Владимир Путин изкупува обратно дела на Абрамович в Сибнефт, голяма петролна компания.

Роман Абрамович, съсобственик на Evraz PLC, свързан с 246 фирми и 15 тръста в документите “Поверително от Кипър”

Анализът на ICIJ установи, че MeritServus е помогнал за администрирането на най-малко 14 регистрирани в Кипър тръстове, притежавани или контролирани от Абрамович. MeritServus и друга фирма, Cypcodirect, също така предоставят услуги на 246 от компаниите на Абрамович, регистрирани в офшорни юрисдикции, включително остров Ман, Джърси и Британските Вирджински острови.

Разследването на ICIJ в Кипър разкрива продължилите десетилетия взаимоотношения на Абрамович с кипърски доставчици на финансови услуги, които играят ключова роля в подпомагането му да управлява активите си в офшорни зони и да прехвърли милиарди в европейските икономики. Изтеклите документи свързват Абрамович с 261 компании и тръстове в Кипър, Британските Вирджински острови (BVI), Джърси и други офшорни юрисдикции. MeritServus, която администрира много от компаниите, е санкционирана от Обединеното кралство от април 2023 г., след като работата ѝ с олигарха и други беше широко отразена, включително от ICIJ. Друг доставчик на услуги от теча на данни, Cypcodirect, го определя като клиент с висок риск.

Абрамович не отговори на запитването на ICIJ за коментар. Evraz препрати ICIJ към регулаторните новини, публикувани на техния уебсайт.

Пьотр Авен, съсобственик на Alfa Group и LetterOne, свързан с 15 фирми и 2 тръста в документите “Поверително от Кипър”

Пьотр Авен е икономист, банкер и колекционер на изкуство от академично семейство. Той е ключов акционер в Алфа Груп, руски гигант за финансови услуги от частния сектор. През март 2022 г. е бил президент на Alfa Bank, водещата компания от групата и най-голямата частна банка в Русия. Авен подаде оставка от позициите си в борда на директорите в ABH Holdings, базираният в Люксембург собственик на банката, и в LetterOne, частен капиталов фонд, базиран в Люксембург, само дни след като беше санкциониран от Европейския съюз, който го определи като “един от най-близките олигарси на [президента Владимир] Путин”. Авен беше санкциониран и от Обединеното кралство, Съединените щати и други юрисдикции след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., но многократно отрича да упражнява влияние в руската политика.

Авен контролира 17 фирми и тръстове в офшорни юрисдикции. Една от неговите компании е администрирана от Cypcodirect, докато Alfa и LetterOne фигурират в данните на i-Cyprus. PwC предоставя услуги на 10 фирми, които Авен притежава или контролира; девет са обслужвани и от Abacus.

Авен е дългогодишен клиент на индустрията за финансови услуги на Кипър, която той използва, за да управлява личното и семейното си богатство, както и дяловете си в Alfa Group и други бизнес интереси. Това показват изтеклите документи, публични регистри и съдебни документи.

Авен, чрез адвоката си, отрече да е извършвал неправомерни действия и отказа да коментира пред ICIJ относно заповедите за запори и кипърските си афери.

Алексей Мордашов, основател на Severgroup LLC, свързан със 64 фирми в документите “Поверително от Кипър”

Алексей Мордашов е стоманен магнат и един от най-богатите хора в Русия, с приблизително нетно състояние от близо 21 милиарда долара, според списание Forbes. Той е основател и генерален директор на Severgroup LLC, конгломерат базиран в Череповец, който държи дялове в стоманодобивния гигант Severstal, както и компании в редица сектори, включително горско стопанство и туризъм. Инвестициите на Severgroup включват и медийна компания, описана от Министерството на финансите на САЩ като “прокремълска империя от телевизионни, радио и печатни организации”.

В изтеклите данни фигурират 64 офшорки, свързани с Алексей Мордашов. Сред тях са 46 са кипърски фирми (някои от които са дъщерни дружества на конгломерати, в които Мордашов има контролиращи дялове) и 18 регистрирани на Британските Вирджински острови и остров Ман. Cypcodirect предоставя услуги на 41 негови кипърски фирми, почти винаги в тандем с PwC.

Според изтеклите данни, Мордашов е действителен собственик или акционер в 64 фиктивни компании, 46 регистрирани в Кипър, както и 18 на Британските Вирджински острови (BVI) и остров Ман. Много от тези субекти са дъщерни дружества на Unifirm Ltd., неговата базирана в Кипър холдингова компания.

Чрез свой говорител, Мордашов каза за ICIJ, че “нито веднъж в дългата си кариера [той] или която и да е от компаниите, които управлява, не са нарушавали закони, независимо дали в Европа, Русия или други юрисдикции,” и че “[e] всичко, което той е изградил и постигнал, е постигнато чрез честни бизнес практики и стриктно спазване на регулациите”.

Ринат Ахметов, най-богатият човек в Украйна, свързан със 60 фирми в документите “Поверително от Кипър”

Украинският милиардер Ринат Ахметов, син на миньор, се издига от скромните си корени в Донецк, за да стане най-богатият човек в Украйна. Според Forbes, сега състоянието му се оценява на 5,7 милиарда долара. Той натрупва състоянието си чрез закупуване на минни по време на ерата на приватизацията в Украйна през 90-те години. По-късно Ахметов финансира и става член на Партията на регионите, украинска политическа партия със силни връзки с Москва.

В изтеклите данни фигурират 60 фирми, повечето регистрирани в Кипър. От тях 58 са били и редовни клиенти на Cypcodirect и PwC. Данните разкриват мащаба на глобалния бизнес собственост на Ахметов, включително директни или индиректни негови участия в 60 офшорни фирми, повечето регистрирани в Кипър. Повечето от фирмите от мрежата на Ахметов са свързани със System Capital Management Ltd. (SCM), корпоративен конгломерат, чрез който Ахметов упражнява значително влияние върху жизненоважни сектори на украинската икономика.

В изявление пред ICIJ Ахметов казва, че SCM Holdings Ltd., основната инвестиционна компания на групата SCM, е единствената кипърска фирма, в която той е “пряк акционер” и че SCM се състои от 500 юридически лица в множество юрисдикции.

Александър Абрамов и Александър Фролов, бивши шефове на Evraz PLC, свързани със 71 фирми и 7 тръста в документите “Поверително от Кипър”

Руските милиардери Александър Абрамов и Александър Фролов са възпитаници на Московския физико-технологичен институт. Те преследват по различни научни кариери, преди да служат заедно като дългогодишни директори на Evraz PLC, производител на стомана и минен гигант, който произвежда 97% от метала за железопътната инфраструктура в Русия. В началото на 90-те години Абрамов навлиза в търговията с метали, като влага печалбите си в стоманодобивни заводи и други активи. Той създава EvrazMetal, а след като Фролов се присъединява към него в Evraz през 2005 г., партньорите изграждат индустриална империя и глобално инвестиционно фирмено портфолио, контролирано чрез непрозрачна мрежа от офшорни фирми.

В изтеклите данни фигурират 78 фирми и тръстове, притежавани или контролирани от Абрамов или Фролов, включително 69 кипърски фирми и тръстове. Cypcodirect предостави услуги на 27 от тези фирми, а MeritServus – на две фирми. Данните показват още, че PwC Cyprus е предоставяла услуги на 55 кипърски фирми и 5 кипърски тръста, контролирани или притежавани от Абрамов и Фролов, както и две фирми, базирани на Британските Вирджински острови. Тези фирми имат редица инвестиции, включително в „ултра-луксозен“ курорт на гръцкия остров Миконос; хотел в бразилските планини; и офис сгради в Обединеното кралство. В Германия компании, контролирани от Абрамов и Фролов, тихомълком инвестираха в Lagerlöwe, оператор на складове, който отдава под наем площи само за 2 долара на седмица.

Абрамов и Фролов не отговориха на запитването на ICIJ за коментар. Позовавайки се на поверителност, PwC също отказва да коментира бизнеса си с Абрамов, Фролов и други клиенти. От фирмата добавят, че спазват санкциите на ЕС и ООН преди инвазията на Русия през февруари 2022 г. и оттогава са прекъснали връзките си със 60 клиенти в резултат на новата “политика на санкции, свързани с Русия“. “Вътрешните стандарти на PwC се преразглеждат и актуализират, за да отразяват както взетите поуки, така и променящите се обстоятелства“, казва в изявление Майк Дейвис, говорител на PwC, “и ние не се колебаем да предприемем действия, когато нашите стандарти не се изпълняват. Всяко твърдение за неспазване на приложимите закони и разпоредби се приема много сериозно, разследва се и се предприемат подходящи действия, ако е необходимо.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име