Intrigi.bg Мистерии Плодовият зеленчук динята – откъде идва, кои са „роднините“ й…

Плодовият зеленчук динята – откъде идва, кои са „роднините“ й…

115
0

По случай днешния Световен ден на динята сайтът Whataboutwatermelon предлага няколко любопитни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:
– Динята съдържа 92 процента вода.
– Дивите дини произхождат от Южна Африка.
– Близки „сродници“ на динята са тиквите и краставиците.
– Дини се отглеждат в 96 страни по света.
– Съществуват над 1200 динени разновидности.
– Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората.
– Водещият производител на дини е Китай.
– Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години.
– В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа – от 13-и.
– Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus.
– Динята е по-богат източник на ликопен от доматите.
– Диненият сок облекчава мускулно напрежение.
– Динята е богата на витамини А и С и калий.
– Захарното съдържание в динята е едва шест процента.
– Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра.
– Дините без семки не са генномодифицирани, те са „стерилни“ хибриди.
– Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни.
– Месото на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла „плът“.
– Динята е нискокалорична и не съдържа „лоши“ мазнини и холестерол.
– Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето дини се оценяват с 9 или 10 по въпросната скала. Най-сладките получават оценка 11 или 12.
– Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.
– В САЩ има цял месец, посветен на дините.
– В Китай и Япония гостите често носят диня като дар за домакинята.
– В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите.
– Идеята да се отглеждат квадратни дини се заражда в Япония.
– В Египет и Израел е обичайна практика динята да се поднася със сирене фета.
– Видният писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал „ангелска храна“.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име