Intrigi.bg Свят Пияният Ричард Никсън нарежда атомна бомбардировка на Северна Корея

Пияният Ричард Никсън нарежда атомна бомбардировка на Северна Корея

269
0

Ричард Никсън прекарва голяма част от живота си в опити да стане президент на Съединените щати и най-накрая успява – на изборите през 1968 г. Не след дълго в мандата си, депутатът републиканец е предизвикан от един чест дразнител – Северна Корея. Когато се случва този конкретен инцидент, той не е в особено здраво състояние на ума, което довежда до едно от по-дръзките решения в американската история.

Nixon and Zhou toast

Никсън и Джоу Енлай се чукват по време на посещението на Никсън в Китай през 1972 г

Ричард Никсън, комунизмът и алкохолът

Ричард Никсън печели президентския пост на САЩ през 1968 г. Първоначално се очаква той да се изправи срещу Линдън Джонсън, но тогавашният президент решава да не се кандидатира за преизбиране. Сенатор Робърт Кенеди също е смятан за силен кандидат, но е убит от пакистанеца Сирхан Сирхан през юни същата година.

На изборите Никсън обещава много неща. Той иска да сложи край на войната във Виетнам, но да го направи по начин, който да предотврати САЩ да загубят уважение. Също така обещава да контролира младите хора, които излизат на протести по улицата по редица различни причини, и иска да заеме твърда страна срещу комунизма – в това число, разбира се, и нарастващата заплаха, идваща от Северна Корея.

По това време не е всеизвестно на широката публика, но Ричард Никсън често пие, докато е в Белия дом – и според близки до него изобщо не е необходимо много, за да се напие.

Има редица истории за странни събития, когато Никсън е пиян. По време на войната Йом Кипур през 1973 г. британският министър-председател Едуард Хийт го призова да изработи някаква стратегия. Но съветникът по националната сигурност на САЩ Хенри Кисинджър отговаря на Хийт, че президентът е твърде пиян, за да говори. По време на друг инцидент някои от приятелите на Никсън по чашка водят стриптизьорка в Белия дом в 2:00 сутринта, но са спрени от агенти на Тайните служби.

Но най-лошата история за пияния Никсън е със Северна Корея.

Ким Ир Сен

Инцидентът със Северна Корея

Северна Корея отдавна е трън в очите на САЩ. В края на 60-те години комунистическият режим е до голяма степен финансиран (и защитаван) от Съветския съюз и в резултат на това лидерът Ким Ир Сен може да отправя каквито си иска провокации.

Една от тях се случва през април 1969 г., когато пилотиран от Северна Корея МиГ-21 на Микоян-Гуревич сваля шпионски самолет Lockheed EC-121M Warning Star на американския флот над Японско море. Всички на борда на самолета – 30 моряци от флота и един американски морски пехотинец – са убити, което е най-голямата единична загуба на американски екипаж по време на Студената война.

Когато Ричард Никсън – който по това време е на поста само от няколко месеца – научава новината, е бесен. Но и пиян…

Според тези, които са били в Белия дом в тази нощ, американският президент нарежда ядрен удар срещу Северна Корея като атаката ще включва ядрено устройство с мощност 330 килотона, пуснато върху севернокорейска писта. Кисинджър обаче се събира с други високопоставени лица от администрацията и колективно се взема решение да се игнорира командата до сутринта като надеждите са, че Никсън няма да иска такава агресивна маневра, ако му се даде възможността да поизтрезнее.

Вместо да нанесат ядрения удар, САЩ в крайна сметка активира оперативна група 71 (TF-71). С редица крайцери, разрушители, самолетоносачи и един боен кораб, това военно действие е една от най-големите демонстрации на сила след Корейската война. След няколко дни в Японско море корабите са извадени.

46 Dick Cheney 3x4

Дик

25-ата поправка

През тази нощ, както и през много други, Кисинджър успява да управлява най-лошите инстинкти на Никсън. Изглежда протоколът, когато Никсън иска да направи нещо драстично, като започване на война или уволнение на важен служител, е да го остави да поспи.

Подобни ситуации със сигурност напомнят за използването на 25-ата поправка, която гласи, че президентът може временно да бъде сменен, ако действа нерационално. Като се има предвид това, употребата й не е предназначена само по време на необмислено поведение. През 2007 г. например вицепрезидентът Дик Чейни е временно повишен в президент, докато президентът Джордж Буш се подлага на рутинна колоноскопия.

Към днешна дата обаче има малко известна практика за това какво да се прави, когато президентът е твърде пиян, за да си върши работата.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име