Intrigi.bg Булевард „Пинк Флойд“ записаха за Украйна първата си песен от 28 години насам

„Пинк Флойд“ записаха за Украйна първата си песен от 28 години насам

324
0

Отвратени от руската инвазия срещу Украйна, групата „Пинк Флойд“ записаха първата си чисто нова песен от 28 години насам, използвайки вокала на украински музикант, който напусна турнето на групата си в САЩ и се завърна в родината си, за да се сражава. По този повод Дейвид Гилмор казва, че е разочарован от първоначалната проруска реакция на Роджър Уотърс.

Новината съобщи ексклузивно в. „Гардиън“. Изпълнението на Андрей Хливнюк от групата BoomBox е от началото на запис на популярна украинска песен от началото на ХХ век, в който с цел събиране на средства за Украйна се включиха и други музиканти.

Гилмор споделя, че бил развълнуван от изпълнението и решил да използва популярността на „Пинк Флойд“, за да го доразвие със собствена импровизация на китарата. Така се появява песента Hey Hey, Rise Up!.

Тя е записана с барабаниста Ник Мейсън, дългогодишния басист на групата Гай Прат и музиканта, продуцент и композитор Нитин Соуни на клавирните. На записа присъства и дъщерята на Рик Райт, който почина от рак през 2008 г. и Гилмор каза, че това е краят на на групата. В клипа Мейсън свири на барабани, украсени с картина на украинската художничка Мария Примаченко (съдбата на нейните произведения остава неизвестна след бомбардировките на музей в Иванков, посочва „Гардиън“).

„Не бих направил това с много други неща, но е толкова жизненоважно, жизненоважно хората да разберат какво се случва там и да направят всичко по силите си, за да променят тази ситуация. И мисълта също, че моята и подкрепата на Pink Floyd за украинците може да помогне за повдигане духа на хората там: те трябва да знаят, че целият свят ги подкрепя“, споделя Гилмор.

Той допълва, че в случилото се има и личен елемент – снаха му Янина е украинка и внуците му са наполовина украинци.

"Пинк Флойд" записаха за Украйна първата си песен от 28 години насам

Седмица преди Русия да нахлуе в Украйна, Роджър Уотърс каза в интервю за Russia Today, че приказките за руска инвазия са „глупости… всеки с базов коефициент на интелигентност знае, че [инвазия] е глупост“; впоследствие осъди нахлуването, наричайки го „акт на гангстер“, но и същевременно осъди „пропагандата за демонизиране на Русия“.

Гилмор не се познава с Хливнюк, но някак успял да го открие и в разговора той му показал малък шрапнел, забил се в бузата му при експлозия от руски обстрел. „Той тъкмо бе прекарал ужасен ден да вадят изпод развалините тела на загинали украинци, на деца“, описва още китаристът на „Пинк Флойд“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име