Intrigi.bg Актуално Пет повода да се срамувам, че съм българин

Пет повода да се срамувам, че съм българин

1149
0

От сутринта мобилният ми звъни на пожар. Чувам развълнувани гласове: Кьовеши е подкрепена от две еврокомисии! Води на останалите за европейски главен прокурор! Мамицата им ще разкатае на нашите айдуци, като заеме поста!

И аз се опитвам да се радвам, но ми е трудно. Кьовеши, румънката, която вкара в затвора немалко корумпирани министри и политици заслужава поста. Няма съмнение. Но защо чакаме тя да ни свърши работата? Защо търпим прокурори и управници да съсипват всичко под лозунгите за демокрация и икономически възход? Слепи ли сме? Страхливци и сме? Тъпи ли сме? Да, всичко това сме. Румънците дадоха подслон на хъшове и комитите ни, освобождаваха ни с руснаци и финландци, а сега чакаме тяхната Кьовеши да ни оправи бакиите. И като се сетя какво замеряне падна, когато Ирина Бокова кандидатстваше за генерален секретар на ООН. То продължи, когато за забавление на останалия свят към нея се присъедини и Кристалина Георгиева. Спомнете си как същата Георгиева взе на работа дъщерята на Цветан Цветанов в Световната банка… Дали Кьовеши ще назначи детето на някой политически големец, ако бъде избрана? Не, няма.

На Цветанов и Георгиева не им пука, че ние се срамуваме от шуробаджанащината им. Тук това е нормално. Дори е морално.

По бТВ кметицата Фандъкова каканиже. Проектантите, вика, са виновни за всички свинщини, сътворени от екипа на нейното управление в София. Проектантите и лошите работници. Ама тя щяла да ги глоби, ако се докажело, че са виновни. Някой ден, по-нататък. Когато чумата върне на хората децата… Иначе се хвали, че пуска още два лъча на метрото. Ура, другари! За нейно сведение Лондонското метро е минало под Темза две години преди Априлското въстание, а великия вожд Ким Ир Сен е открил подземната железница на Пхенян през 1972 г.

Това не е Виенския бал с букли и мрежички а ла абитуриентска вечер в Самоков, Фандъкова. Не е.

Ангелкова, онова недоразумение, бучнато да ръководи туризма и то каканиже по подобие на Фандъкова. Туризмът бил във възход, всичко било на шест. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма попари лъжите й изрече това, което всички виждат: посоката е към катастрофа. Ангелкова, която също като кметицата още е в емоционална еуфория от Виенския бал, на който блесна с кичозен тоалет и умопомрачителна прическа, разбира се е на друго мнение. Всъщност за нея много по-важни са вечерите на четири очи с известни босове. Нещо, което е недопустимо в цивилизована държава, каквато очевидно не сме.

Пореден позор.

МВР съобщава, че гишетата „Регистрация и отчет на ППС и собствениците им“ в звената на „Пътна полиция“ ще бъдат затворени. Неудобството се налагало заради смяна на … Може ли въобще някой да пресметне колко пъти в годината има някакъв срив и гишетата на КАТ не работят? Или да обясни смислено, защо за регистрация се чака часове и някакви лица и служители взимат по 50 лева „такса“, за да ти придвижат документите? Пак мълчим.

Медиите коментират последните изявления на премиера Борисов за крутите мерки срещу контрабандните цигари и горива. Видеонаблюдения, доклади всеки ден, списъци на съмнителните бензиностанции… Сякаш самият Дзержински е възкръснал… Само дето тези приказки и закани ги слушаме десета година. В действителност се мачкат едни, а други са недосегаеми. Дори името на Пеевски не смеят да произнесат. Срам и позор! А ние тайно, но патриотично псуваме на майка, сестра, леля и т.н. Истината е, че 90 на сто от българите искат да са на мястото на Пеевски. Това е най-гнусното. От това най-много ме е срам.

И аз съм част от мършата, от племето дето се има за център на Вселената, а не може един мръсник да свали от поста. Но надигам глас. Противя се.

Лаура Кьовеши ще стане главен европейски прокурор. И какво от това? Тук властва политико-мафиотска система, която никой не напира да събори. Не Кьовеши – Караджата ни трябва!

Срамувам се от особеностите на българската народопсихология, но харесвам страната си. Превърнаха я в кочина. Не като природа, а като съдържание. Търпението и липсата на съпротива ме изумява и убива. Какво говорите на децата си, бе, хора?!  

Огнян Стефанов

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име