Intrigi.bg Мистерии Петък 13-ти е! Ето от какво да се пазим

Петък 13-ти е! Ето от какво да се пазим

620
0

Днес е петък 13-ти, последният за тази година. Някои хора изпитват силни притеснения, когато настъпи това съвпадение от ден от седмицата и число от месеца, дори развиват фобия. За други това е ден като всеки друг.

Без значение от коя страна на линията сте, споделяме с вас някои любопитни факти около комбинацията 13-и петък. Започваме позитивно – за италианците всъщност числото 13 е щастливо число.

Не е съвсем ясно защо петък 13-и се свързва с нещастие и лош късмет. Предполага се, че има сведения и писмени доказателства за произхода на страха около 13-ото число, които датират от поне 1700 г. пр. Хр.

В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.

Дългогодишен мит е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на една година. Митът най-вероятно се ражда от Тайната вечеря, описана в Евангелието, на която се е смятало, че предателят Юда е бил тринадесетият гост. На другия ден, смята се, че е бил петък, Исус бива разпнат.

В петък 13-и много болници отказват да извършват планови операции.

В някои хотели и болници няма стаи, номерирани с числото 13. В някои градове няма и улици с този номер.

Космонавтите от космическата совалка Аполо 13 не успяват да кацнат на Луната, каквато е била целта на полета.

Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж.

През 2014 г. ни очаква само един фатален петък, през юни. През 2015 година ни очакват три фатални петъка, през месеците февруари, март и ноември.

Любопитен факт е, че известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13.08. 1899 година, а Фидел Кастро е роден в петък на 13.08.1926 година.

Най-честите суеверия, свързани с петък 13-и, са по-скоро забавни, отколкото страшни:

Не се предприема пътуване в този ден, защото носи нещастие;
Ако счупите огледало на петък 13-и, ще имате седем години лош късмет;
Дете, което е родено в петък на дата 13 няма да има щастлив живот;
Ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.
И все пак, дори фаталните неща могат да носят приходи. Не са малко милионерите, които са спечелили на дата тринадесет в ден петък.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име