Intrigi.bg Крими Петима задържани за тероризъм остават в ареста

Петима задържани за тероризъм остават в ареста

615
0

Специализираният съд остави в ареста 5-мата задържани в петък в акцията срещу международния тероризъм. Днес беше гледана мярката за неотклонение при закрити врати.

По-рано прокуратурата поиска постоянно задържане за петима от задържаните над 40 души при акцията.
Наблюдаващият прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова заяви, че обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм.

И двете обвинения са тежки и умишлени и предвиждат за първото от 3 до 12 години и за второто до 12 години лишаване от свобода. Едното от лицата е чужденец и е извън територията на страната. Предстоят експертизи, иззети са множество доказателства. Преценява се в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети.

Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, е различна на брой, но лицата са тези, към които има обвинения. Използвани са две чейндж бюра на територията на София за дейността, има активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал.

Шестима души бяха привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм, съобщи за БНР говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Става дума за българка и за петима сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване.

Обвиненията към всеки от престъпната група са две – първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода „хавала“, при който парите се оставят при посредник в една държава и се вземат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави, уточни Арнаудова.

Към момента са документирани над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила са били транспортирани от България до сирийските територии.

Второто обвинение, което е повдигнато, е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел финансиране – пряко или косвено – на терористична организация.

Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България.Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име