Intrigi.bg Свят Пастор Пола Уайт: Блондинката милионер, която шепне в ухото на Тръмп

Пастор Пола Уайт: Блондинката милионер, която шепне в ухото на Тръмп

439
0

Tя е на 53 години и е харизматична блондинка, която от 31 октомври е назначена на поста духовен съветник в Белия дом. Това е Пола Уайт, пасторката мултимилионерка, която проповядва на ухото на Доналд Тръмп, пише френското издание „Мадам Фигаро“.

Резултат с изображение за Пастор Пола Уайт

„Навсякъде, където аз мина, Бог властва! Когато съм в Белия дом, Бог е в Белия дом!“, това е само едно от сюрреалистичните изказвания на Уайт, пише БТА.

От 20 години блондинката, която е почитателка на яркочервените костюми, пълни стадионите с гръмките си проповеди. Тя има и 3 милиона последователи във Facebook, където качва различни клипове, в които раздава съвети и предупреждения. Така например пред басейна си тя говори, че „без вода, човек не може да живее“, или пък проповядва „теологията на просперитета“, според която Бог ще възнагради вярата на хората с пари, а бедността е божие наказание. Понякога тя дори отправя заплахи срещу онези, които няма да направят дарения на нейната конгрегация, като им казва, че „техните мечти и деца ще умрат“, допълва френското издание.

Нищо в миналото не е предвещавало подобна кариера за Пола, родена в Тюпълоу, Мисисипи. Първоначално тя се занимава с гимнастика. На 5 годинки баща й се самоубива. След това група съседи и роднини започват да издевателстват сексуално над нея между шестата и тринадесетата й годишнина. За това тя разказва на майка си години по-късно. Като тийнейджърка расте потисната и става булимичка заради преживяното в детството.

Пола има три брака зад гърба си, като от първия има един син. Спечелва си известност по време на втория си брак с пастора Ранди Уайт. Двамата основават конгрегация, наречена Международна църква без стени в град Тампа. Постепенно двойката става много влиятелна и започва да отправя послания по християнски телевизионен канал, насочен към аудиторията във Флорида. Сред тази аудитория е и Доналд Тръмп, жител на Мар-а-Лаго.

Пола и Тръмп се запознават в началото на 10-те години на 21 век. Тръмп се свързва с нея, за да й каже колко е фантастична. А по време на една от първите срещи с него Пола му казва, че не иска парите му, нито известността му, а душата му. Отношенията между двамата остават непоклатими. Синовете на Тръмп от първия му брак не пестят похвалите си за Пола и я наричат гениална и невероятна семейна приятелка. През 2004 г. Пола е поканена да се изявява в риалити шоуто на Тръмп – „Стажантът“, където „раздава библейски поуки“. По това време Пола вече има и телевизионна програма, наречена „Пола Уайт днес“ по телевизия Блек ентертеймънт, в която Тръмп е поканен да гостува.

Тя си купува апартамент в „Тръмп Тауър“ в Ню Йорк за 3,5 милиона долара. Влиянието й е толкова голямо, че се твърди, че тя е казала на Тръмп през 2011 г., когато той мислел да се кандидатира за предстоящите президентски избори, че сега не е моментът. Четири години по-късно тя събира духовни лидери в „Тръмп Тауър“ и подкрепя решението му да се бори за президентската номинация на републиканците.

Днес Пола, която е омъжена за трети път, се е превърнала в сянката на президента Тръмп и аплодира всяка от речите му. Тя е до него на всяко събитие. Но знае и как да се дистанцира от него, когато трябва. Запитана за обвиненията за сексуална агресия, появили се срещу Тръмп, тя казва: „Просто, защото вие подкрепяте хората, това не означава, че вие сте техен съучастник“.

На позицията в Белия дом мисията на Уайт ще ръководи инициативата „Вяра и възможност“, която осигурява комуникацията на американския президент с различните религиозни общности. Заради тази мисия Пола посещава най-малко веднъж Белия дом и ръководи група от 35 пастори и активисти, всичките съветници на президента.

Много са и критиките срещу Пола Уайт. Конгрегацията й е освободена от данъци, а самата Уайт освен скъпото жилище има частен самолет. Всичко това кара републиканският сенатор Чарлз Грасли да започне разследване за злоупотреби при използването на дарения, но разследването приключва през 2010 г. без никакви санкции срещу Уайт.

За спиритуалната съветничка на Тръмп пък коментаторът Майкъл Д’Антонио, автор на биографична книга за милиардера, появила се през 2015 г., казва: „Тя е перчеща се лъжкиня, която си прави самореклама от дълго време и която показва, че е лишена от съдържание“.

Десетилетия наред Пола Уайт е била ангажирана и с цветнокожата общност в САЩ и е проповядвала на церемония по повод 40-ата годишнина от смъртта на Мартин Лутър Кинг. Но сближаването й с Тръмп е възприето като предателство към тази общност от някои религиозни лидери.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/usa/2019/11/21/pastor-pola-uait-blondinkata-milioner-koiato-shepne-v-uhoto-na-trymp.430304

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име