Intrigi.bg Свят Папа Франциск определи чеченците и бурятите като „най-жестоки“ в Украйн

Папа Франциск определи чеченците и бурятите като „най-жестоки“ в Украйн

62
0

Позиция на папа Франциск за жестокостта на войници, биещи се на руска страна в конфликта в Украйна, предизвика недоволството на Русия.

Коментарите си по темата главата на Римокатолическата църква прави в интервю, публикувано на 28 ноември, понеделник, в изданието „Америка“.

Там на Франциск е зададен въпрос как би обяснил позицията си за войната на украинците и другите, които ги подкрепят, с оглед на това, че очевидно избягва директно да критикува Русия.

Папата отвръща, че има „много информация за жестокостта на войските“, които навлизат в Украйна.

„Най-жестоките вероятно са на страната на Русия, но не следват руската традиция – като чеченци, буряти и т.н.“, посочва Франциск.

Чеченците са етническа група от Чечня, в югозападната част на Русия, и са предимно мюсюлмани. Бурятите са монголска етническа група от Източен Сибир, които традиционно имат будистки или шаманистични вярвания.

„Ясно е, че този, който навлиза [в друга страна] е руската държава. Това е пределно ясно. Понякога се опитвам да не конкретизирам, за да не обидя и да не осъждам групово, макар че добре се знае кого осъждам. Не е нужно да казвам име и фамилия“, обяснява още главата на Римокатолическата църква.

Той разказва, че на втория ден от войната в Украйна е посетил руското посолство във Ватикана, което сам определя като „необичаен жест“, защото „папата никога не посещава посолства“.

Там Франциск казал на посланика да предаде на руския президент Владимир Путин, че е готов да се включи в мирни преговори. Външният министър на страната – Сергей Лавров, обаче върнал с „много мило писмо“, от което папата разбрал, че „към онзи момент това не е необходимо“.

Папата казва, че три пъти е говорил по телефона с украинския президент Володимир Зеленски, посрещал е няколко пъти и делегати от украинското правителство. Обмислял е и пътуване, но е взел твърдо решение по този въпрос.

„Ако ще пътувам, ще отида до Москва и до Киев, до двете [столици], не само до едната“, казва той.

„Защо не посочвам Путин поименно? Защото не е необходимо, вече се знае“, обяснява Франциск позицията си за конфликта.

В интервюто си папата определя Гладомора от 1932-1933 г. като „геноцид, който Сталин извършва срещу украинците“. В него открива и корен за днешния конфликт.

„Позицията на Светия престол е да се търси мир и разбирателство“, заключва папата по темата за войната в Украйна.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име