Intrigi.bg Актуално Оцелелите от пожара в Дома за стари хора в село Рояк се...

Оцелелите от пожара в Дома за стари хора в село Рояк се нуждаят от дрехи и обувки

87
0

Във „Фейсбук“ жителите на община Дългопол излязоха с апел след вчерашното огнено бедствие, което отне живота на 9 души: „Случилото се снощи е огромна трагедия! Искрено съжалявам за загиналите хора и техните семейства. Но има други 50 души, които също се нуждаят от помощ! Останали са с дрехите на гърба си. Те имат нужда от блузи, връхни дрехи, панталони, пижами, потници и обувки. Нека се организираме и помогнем, с каквото можем“.

Оцелелите засега са преместени на хотел, на място се чака и социалният министър Гълъб Донев.

В общината е обявен ден на траур.

.

14 от обитателите на изгорелия дом за стари хора в с. Рояк трябва да бъдат настанени в друга подобна структура, а за други 33 или 34 с деменция и психични проблеми ще се водят разговори със социални услуги в близките области. Това обяви на брифинг социалният министър Гълъб Донев, след като вчера при пожар загинаха 9 възрастни.

Спасените са настанени на хотел в с. Аспарухово, като от община Дългопол са категорични, че те могат да останат толкова, колкото е необходимо. Тези, които имат спомен от станалото, са стресирани, но извън това се чувстват добре. Няма да има проблем близки да приберат родителите си, ако преценят, че могат да ги гледат. Донев подчерта, че ще бъде решен и въпросът с вече платените такси към изгорелия дом.

Държавата ще подпомогне семействата на жертвите и оцелелите, като МВР и Агенцията за социално подпомагане ще асистират за издаването на нови лични документи за тези, които са ги загубили.

Министърът призна, че Агенцията за качеството на социалните услуги има ограничен капацитет, но отбеляза, че след започналите през август проверки в страната има голям брой влезли в сила наказателни постановления за установени нарушения.

„От 1 януари трябва да се прелицензират всички социални услуги в страната. Тези, които не отговарят на новия Закон за социалните услуги, ще бъдат затворени. С новия закон контрол върху предоставянето на социалните услуги ще има кметът на общината. Ще може активно да участва в процеса“, обясни още Гълъб Донев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име