Intrigi.bg Актуално Официално: Нова тв и Нетинфо купени от Домусчиев за 185 млн. евро

Официално: Нова тв и Нетинфо купени от Домусчиев за 185 млн. евро

991
0

Шведската компания MTG обяви на сайта си, че е продала Нова броудкастинг груп на Кирил Домусчиев.

Сделката е обявена и на Стокхолмската фондова борса Насдак.

MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от Нова Бродкастинг груп („Нова“) в България на Адванс Медия груп, се казва в съобщението.

Цената на сделката е 185 милиона евро.

Нова е най-голямата търговска медийна група в България със 7 телевизионни канала и много онлайн платформи, които достигат средно 74% от българското население всеки месец. Компанията е генерирала продажби за 1,154 милиона шведски крони и 223 милиона шведски крони оперативни приходи (EBIT) за цялата 2018 година и осигурява работа на 650 души.

MTG първо влиза в България през 2007 г., като инвестира в Balkan Media Group Limited, а след това придобива Нова през 2008 г., преди да обедини двата бизнеса през 2009 г.

„Сделката с Адванс медия груп ще осигури непрекъснатото развитие на Нова, чийто главен изпълнителен директор Дидие Стоесел и неговият екип я превърнаха във водеща търговска медийна група в България. Бих искал да благодаря на всички, които направиха този устойчив успех възможен. Тази сделка е в съответствие с нашето стратегическо решение да намерим нови собственици, които да инвестират в нашите международни развлекателни канали, докато ние се фокусираме върху нашите глобални цифрови проекти„, заяви Юрген Линдеман – изпълнителен директор на MTG.

Адванс медия груп ЕАД е собственост на Адванс Пропътис ООД, което притежава 117 компании в 23 страни. Те оперират в повече от 10 индустрии включително фармацевтика, корабоплаване, пристанищни операции, имоти и енергетика. Групата е притежавана от българските бизнесмени Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“, заяви Кирил Домусчиев.

Според прогнозата на MTG официалното разрешение от КЗК за сделката ще се случи през второто тримесечие на тази година.
Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име