Intrigi.bg Политика От 45 млн. декларирани доходи на депутатите, 21 млн. са на Пеевски

От 45 млн. декларирани доходи на депутатите, 21 млн. са на Пеевски

311
0

Според имуществените декларации на депутатите от миналата година, депутатите са декларирали доходи от около 45 милиона лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС – Делян Пеевски”, каза Ива Лазарова .

От общия си бюджет, в размер на 81 милиона лева, 44–ото Народно събрание е похарчило 23,5 милиона лева за заплати, като в разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. – три средномесечни заплати в държавния сектор. Това стана ясно от думите пред БНР на експерта от Института за развитие на публичната среда в коментар за това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

По думите ѝ, информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, те имат информация за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транспорт.

През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане – или една трета от тях, което е притеснително. В парламентарния контрол управляваща партия и нейните коалиционни партньори са задавали най-малко въпроси.

„Трудно събрахме информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори“, каза още експертът.

От броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.

„Понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република“, подчерта Лазарова. Така през лятото имаше 10 на сто спад в доверието на парламента според данните на „Алфа рисърч“, а спадът през септември е вече 7 на сто, припомни тя.

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична, според експерта, е била тази за промени в конституцията, а друга интересна е била тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт“. Тя е прекратила работата си в началото на тази година с едва 4 заседания.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име