Intrigi.bg Актуално От Досиетата Пандора излязоха координатор на ИТН, банкер на ПИБ, “червени” бизнесмени...

От Досиетата Пандора излязоха координатор на ИТН, банкер на ПИБ, “червени” бизнесмени и… Столична община

2887
0

Днес Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ обнови базата си с данни с първата порция имена излезли в глобалното разследване Досиетата Пандора. Публикувани са имената на над 15 000 фирми, фондации и тръстове и техните собственици и управители. Сред тях има десетки българи. Свързаните с България офшорки са регистрирани на Британските Вирджински Острови. Сред новите имена се откриват координатор на “Има такъв народ”, бизнесмени, свързани с групировките на Прехода, банкери, адвокати на известни предприемачи и дори дистрибутор на беларуска водка в Русия, регистриран в Столична община, показа проверка на BIRD.BG.

Едно от интересните нови лица е на Игнат Сергиев Чакъров, роден 1946 г., който в базата данни на ICIJ се свързва с офшорните компании MINYON HOLDINGS LIMITED и GAIL Invest Limited. Oще в зората на Прехода Чакъров регистрира акционерно дружество “Инвест Груп” АД в хотел “Орбита”, офис 415, заедно с Красимир Георгиев, известен от аферта “Фронтиер”. В същия офис на хотел “Орбита” година по-късно е регистрирана фирмата “Алфа-93” ООД  на Стоил Славов, основател на групировката СИК и Божидар Брусев (бивш шеф на ТД на Държавния резерв в София). Други видни партньори на Чакъров от тези години са Николай Вълканов от Минстрой и синът на комунистическия лидер Станко Тодоров. Игнат Чакъров обаче се свързва с повече от една офшорна фирма, показа проверка на БРРД, като поне една от тях развива дейност и в Русия. Опитът да се свържем с г-н Чакъров през неговия син, който е собственик на IT-фирма в САЩ, не получиха обратна връзка до публикуването на статията.

Петър Игнатов, роден 1959 г., който има българско и руско гражданство, е друга интересна фигура. Той е бивш съдружник на оръжейния търговец Добрин Иванов във фирмата “ДиПи”, свързана с интересите на депутата Делян Пеевски в аферата “Дунарит”. Игнатов присъства в Досиетата Пандора с офшорките MEXFORD ENTERPRISES LIMITED, I & P LIMITED,  BASSMORE LIMITED и CS Construction Solutions International Ltd. За Добрин Иванов се знае също, че е собственик на партийната телевизия на ГЕРБ ТВ Европа. Друго разследване на ICIJ наречено FinCen Files разкри, че оръжейната фирма Transmobile, собственост на Добрин Иванов, е получила големи суми от офшорка, свързана с пране на пари в схемата “Магнитски”.

Координаторът на ПП “Има такъв народ” в Кипър Димо Маринов Младенов също е попаднал в “Досиетата Пандора” с фирмата си MARCELL OVERSEAS LIMITED, регистрирана на Британските вирджински острови през 2014 г. Димо Маринов не отговори на запитването ни по имейл за какво служи тази офшорна фирма.

Адвокат Явор Недев Камбуров е собственик на TRANS STOCK INVESTMENT LTD, регистрирана в Британските вирджински острови от Alcogal, която до 22.04.2016 г. е била собственик на “ТУЛЕКС ЕСТЕЙТ” ЕООД, а Явор Камбуров е бил прокурист. Същата фирма се появява по-рано и в Панамските документи. Камбуров е в УС на ЮРОПИЪН РИТЕЙЛ ИНВЕСТМЪНТ С.А., едноличен собственик на “АП Март” ЕАД с, в която от 21.07.2014 г. прокуристи са Ангел Иванов Ангелов (групата “Градус”) и Петър Цветанов Дудоленски. “АП Март” ЕАД пък е едноличен собственик на “ПИКАДИЛИ” ЕАД с натрупани над 22 млн. лв. задължения към НАП.

Огнян Людмилов Томов е собственик на OG CAPITAL LIMITED, регистрирана на Британските Вирджински острови от Fidelity, но за нея не се открива информация в Търговски регистър. Не е деклариран действителен собственик на друга офшорка ДАРЛИСТЪН КОНСЪЛТЪНТС ЛИМИТЕД от Британските Вирджински острови, която притежава българската “О ДЖИ КЕПИТЪЛ” ЕООД, в която Огнян Томов е управител.

Членът на УС на Ротари клуб Банкя Лъчезар Цанков Кръстев е свързан с офшорката TRADIS CONSULTING LIMITED. Председател в този Ротари клуб (и член на софийския) е бившият шеф на АПИ Светослав Глосов. Членове са също така дъщерята и синът на Светослав Глосов – Диана и Апостол Глосови, които са се уредили да изпълняват проект за над 8 милиона лв. по договор възложен от Хасан Азис в Кърджали. Другите лица от този тесен банкянски кръг също не изглеждат да са случайни.

Дългогодишният кадър на ПИБ Евтим Стойчев Орманов, бивш директор на дирекция “Ликвидност” в банката, според разследване на Биволъ, също има офшорка NYQUILLA DEVELOPMENTS LIMITED. Тя се свързва със скандалната сделка за Кремиковци, финансирана със заеми от ПИБ. Разследването показа, че вместо да си връщат заемите, фирмите кредитополучатели са давали многомилионни заеми на други офшорки и една от тях е NYQUILLA на Орманов. Друга офшорна фирма със заем от 15 000 000 евро от ПИБ е FRIESIAN CONSULTANTS LIMITED на Николай Бинев, който също излиза в Досиетата Пандора.

Парадоксално, в Досиетата Пандора излиза и адресът на район Средец в Столична община, където е регистриран българинът от молдовски произход Дмитри Тодоров Гагауз. Той е собственик на офшорката ADG Capital Ltd. и е посочил като адрес Леге 6 София 1000. По закон българските граждани, които нямат постоянен адрес в България, се регистрират служебно в район Средец.

Оказва, че адресът на Леге може да служи и за адрес на офшорни фирми, които въртят многомилионен бизнес с алкохол. В случая ADG Capital Ltd. е собственик на руска компания, която заедно с беларуския холдинг “Минск Кристал” продава беларуска водка в Русия и планира да се разраства в Китай и на други пазари, сочат документите в Досиетата Пандора. Младият Гагауз с българско гражданство изглежда е подставено лице на реалните собственици.

Данните публикувани от ICIJ са частични, подчертава се изрично в анонса на консорциума. Те са само от два посредника за регистрация на офшорни фирми: Alcogal и Fidelity.

BIRD.BG е партньор на ICIJ в разследването и продължава да изследва информацията за близо 200 лица с българско гражданство или живеещи в България, които се появяват в Досиетата Пандора.

Българските политици в Досиетата Пандора разкрити до момента са Делян Пеевски, Николай Младенов, Николай Бареков, и Арбен Хавальов. Разследването на BIRD.BG разкри и тайните офшорки на собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които през годините са получили кредити за над милиард лева от собствената им банка. Офшорните им фирми са използвани и в схеми за рекетиране на бизнеса с краен бенефициер Делян Пеевски.

След избухването на скандала с Досиетата Пандора няколко български институции, сред които и НАП, обещаха да разследват лицата с офшорки, но единственото публично известно действие до момента е привикването на Делян Пеевски в ДАНС.

Прави впечатление, че българският списък “Магнитски”, изготвен от Министерството на финансите, до момента не е разширен с новите офшорки на Пеевски, които изскочиха от Пандора. Там не фигурира и адвокат Александър Ангелов, на когото Пеевски е прехвърлил две офшорки.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име