Intrigi.bg Актуално От Брюксел: ГЕРБ и БСП с изравнени сили, Марешки с евродепутат?

От Брюксел: ГЕРБ и БСП с изравнени сили, Марешки с евродепутат?

877
0

Eвропейският парламент публикува нови прогнози за разпределението на местата на европейските избори, което показва пълно изравняване на силите между ГЕРБ и БСП и нови размествания сред по-малките играчи, като за първи път “Воля” на Веселин Марешки има шанс да влезе в Европарламента.

Макар изборите у нас все още да не са насрочени и партиите да не са показали листите си, Европарламентът мери нагласите за участие във всички държави членки, включително в България.

Според най-новите данни, публикувани днес, ГЕРБ и БСП ще имат по равен брой евродепутати в следващия парламент – по 6, а ДПС остава с двама.

Ако патриотите се явят в коалиция от ВМРО, НФСБ и “Атака”, те ще могат да вкарат един евродепутат. Същото е при десните партии, където анкетата допуска, че ако ДСБ, “Да, България” и други по-малки играчи се обединят, ще имат 1 евродепутат.

Ново спрямо първите резултати, публикувани преди 10 дни, е очакването, че партия “Воля” може да прескочи бариерата и да вкара 1 депутат в Европейския парламент.

Последните данни показват подкрепа за ГЕРБ от 35,7% срещу 35,1% за БСП и 10,7 на сто за ДПС. Обединени, патриотите могат да вземат 5,4%, Демократична България – 2,4%, “Воля” и “Реформаторският блок” – по 2,2%.

В сравнение с първите данни, публикувани в средата на февруари, ГЕРБ губи един депутат, като БСП, ДПС и патриотите запазват шансовете си. “Воля” се появява за първи път в сметките за вота.

В настоящия парламент ГЕРБ и десните са в една група – на ЕНП, като ГЕРБ е с шестима депутати, десните с 1.

На 18 февруари парламентът измери, че в ЕНП групата ще има 8 българи, сега 7. От тях като 6-има ще са от ГЕРБ и един от “Демократична България”. Очакванията за социалистите са, че те ще са шестима (сега 4-ма), либералите (ДПС) двама (сега 4-ма) и по един сред новите партии и в крайната десница на “Европа на нациите и свободата”, където ще са и партията на Марин Льо Пен и “Северна лига” на Матео Салвини.

В европейски мащаб анализът не отчита съществени промени. Най-голяма в следващия Европарламент остава групата на ЕНП със 181 депутати, следвана от социалистите със 135 и либералите – 75. Очаква се крайната десница да вземе 59 места, зелените – 49, комунистите – 47, консерваторите – 46, евроскептиците – 39, нови партии – 66, независимите ще са 8.

Възходяща тенденция в ЕС през последните 10 дни се отчита при зелените, комунистите и новите формации, докато спад има при ЕНП, консерваторите и евроскептиците.

Изследването посочва, че анализира нагласи, актуални към края на февруари и че данните са обработени въз основата на надеждни проучвания, правени от местни агенции в отделните страни и обобщени от партньора на Европарламента Kantar Public.Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име