Intrigi.bg Куриози Отцепници от БСП искат да признаем несъществуващ вече остров

Отцепници от БСП искат да признаем несъществуващ вече остров

276
0

По време на редовния петъчен парламентарен контрол се разигра куриозна ситуация в пленарна зала, по време на която отцепници от БСП настояха България и българското Външно министерство да признаят несъществуваща островна държава.

Според народните представители страната ни не признава под никаква форма Княжество Нова Атлантида – факт, който по тяхно мнение трябва да се промени.

Островът се образува през 2012 г. след избухване на подводен вулкан. Той се намира близо до Нова Зеландия и островите Фиджи и Кук, а територията му е 27 хил. кв. километра.

Възможности в международното право позволяват на българина Владимир Баланов да придобие острова, след което да го обяви за нова държава, наречена Нова Атлантида. Самият Баланов се обявява за княз на територията.

Външният министър Екатерина Захариева обаче е категорична, че не може да става въпрос за развиване на отношения с новосъздадената от Баланов държава и България по никакъв начин не признава суверенитета ѝ.

Захариева се позовава на становище на Външно министерство от 2014 г., както и на липсата на акт за международно признание и на факта, че територията дори вече не съществува.

Тя посочва, че временното образувание е било изградено от пемза, която е с ниска плътност и веднага е започнала да се разгражда във водата. Явлението вече е добре описано от геолозите и по тази причина Захариева препоръча на депутатите да се обърнат към Геоложкия институт към БАН.

Тъй като обектът не е закрепен към земните недра и е плаващ, той не може да се третира нито като земя, нито като остров, уточняват още от Външно министерство.

Захариева изключва и островът да генерира някакви икономически ползи за България.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име