Intrigi.bg Политика Отстраняването на Цветанов от ГЕРБ било готвено 1.5 г. преди „Апартаментгейт“

Отстраняването на Цветанов от ГЕРБ било готвено 1.5 г. преди „Апартаментгейт“

110
0

Отстраняването от ГЕРБ на Цветан Цветанов, който беше дясната ръка на лидера и премиер Бойко Борисов близо две десетилетия, е било подготвяно поне година – година и половина преди скандала „Апартаментгейт“, който стана формалният повод. Това коментира пред БНР самият Цветанов.

Разривът между него и Борисов дойде миналата пролет след близо 20 години публична съвместна работа – от 2001 г., когато Цветанов се появи пред медиите за първи път като сътрудник на тогавашния главен секретар на МВР. Миналата пролет обаче след скандала с луксозния апартамент в столичния квартал „Изток“, купен на по-ниски от пазарните цени, Цветанов беше принуден да напусне зам.-председателското място в ГЕРБ и лидерското в парламентарната група, остана за година редови член на партията, а този юни напусна, за да учреди собствен политически проект – „Републиканци за България“.

Днес Цветанов обясни отстраняването си със сближаването между ГЕРБ и ДПС, за което свидетелствали и резултатите от частичните местни избори в няколко региона напоследък. Прочитът на ГЕРБ е, че бележи на тях победа срещу „коалицията БСП – ДПС“.

Помолен за повече пояснения, Цветанов каза, че е усетил разклащането на позициите си едва в пика на скандала с имотната сделка, а след евроизборите през май 2019 г. разговарял със съпартийци и анализирал ситуацията и така стигнал до извода, че отстраняването му е подготвяно по-отрано. „Процесът, който започна по темата за моето отстраняване от ГЕРБ, започна година – година и половин преди това. И когато имах възможност да анализирам, реших да напусна,“ каза той и добави: „Последните избори дадоха знак за разминаването – кога бях там и кога не. ГЕРБ показа зависимостите, изградени по места от ГЕРБ и ДПС“.

Цветанов добави, че докато е бил в парламента е виждал как Борисов определя политиките с хората до себе си в правителството, а след това те били свеждани на депутатите за изпълнение. „Борисов взимаше решение с хора около него в изпълнителната власт, а всички останали получаваха задача да бъде реализирано по отношение на политиката“, каза той. Един от примерите, дадени от него, са спорните решения за ядрената енергетика, взимани от Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Цветанов е в очаквана на съдебна регистрация на партията си „Републиканци за България“. Според него анкетите на социологическите агенции не я уловят, защото все още не съществува в публичното пространство. Той е уверен, че на следващи парламентарни избори ще сформира достатъчно силна парламентарна група, така че да бъде „незаобиколим фактор“. Няма да работи с ДПС и БСП, не изключва партньорство с ГЕРБ без Борисов и с „всички, които споделят евроатлантическите ценности“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име