Intrigi.bg Политика Отново тръгва делото за конфискация срещу Христо Бисеров

Отново тръгва делото за конфискация срещу Христо Бисеров

569
0

Върховният касационен съд (ВКС) е възобновил делото за конфискация на имущество срещу семейството на Христо Бисеров.

Първоначално делото беше образувано по иск на антикорупционната комисия за отнемане на имущество от съпругата на Бисеров – Мария, доведения му син Ивайло Главинков и управляваната от него фирма „Солари Елов дол“, като общият му размер е 4 081 099 лева, припомня lex.bg, който съобщава за възобновяването на делото.

До дело се стигна, след като през 2013 г. бившият зам.-шеф на парламента и на ДПС и доведеният му син бяха обвинени в пране на пари, неплащане на данъци и нарушаване на Валутния закон. Прокуратурата ги обвини, че са извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление. Заради тези обвинения комисията по конфискация заведе дело срещу Бисерова и Главинков по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество и отделен иск за общото имущество на фамилията, ответник по който е и Христо Бисеров.

Обвиненията в пране на пари обаче не издържаха и още през 2016 г. прокуратурата прекрати делото в тази му част. Обвиненията срещу Главинков изцяло отпаднаха, а Бисеров беше даден на съд само за данъчни и валутни престъпления, а след това беше напълно оправдан.

През юни 2016 г. Софийският окръжен съд (СОС) прекрати делото за конфискация срещу Главинков и майка му. Той беше представил пред съда постановлението на прокуратурата за прекратяване на наказателното дело, в което се казваше, че не са събрани доказателства за пране на пари, тъй като не е доказана и предикатна дейност. След това Главинков дори осъди на първа инстанция прокуратурата да му плати обезщетение от 8000 лева за незаконните обвинения, припомнят още от правния сайт.

Различното виждане на съдилищата по този въпрос доведе и до тълкувателното решение на ВКС по дело №4/2016 г., с което в края на м.г. беше прието, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна процесуална пречка за продължаване на процеса за конфискация. Тълкувателното решение беше за отменения закон за конфискация от 2012 г. и засягаше само делата по него, по които наказателното производство е прекратено докато гражданският процес за конфискация е още висящ. От Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обявиха, че решението ще доведе до прекратяването на поне 20 проверки и дела за над 20 млн. лв. Само две седмици по-късно парламентът преодоля решението на ВКС, след като със спешни промени в закона регламентира, че и за висящите дела по стария закон, а и за тези по действащия, прекратяването на наказателното дело или оправдателната присъда не са пречка за продължаване на делото за отнемане на имуществото.

КПКОНПИ обжалва прекратяването на процеса за конфискация срещу Мария Бисерова и Ивайло Главинков и пред ВКС, но делото беше спряно, докато се чакаше тълкувателното решение. Още през декември шефът на комисията Пламен Георгиев изрично уведоми съда за законопроекта, с който впоследствие беше прието, че прекратеното наказателно дело не слага край на производството за конфискация. В определението, с което възобновяват делото срещу семейството, върховните съдии Мария Иванова-председател и докладчик, Жива Декова и Маргарита Георгиева пишат, че тълкувателните актове са задължителни, докато не бъдат отменени или изменени законите, които са тълкували, какъвто е случаят.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име