Intrigi.bg Актуално Отново с COVID-19: може ли човек да е заразен за околните след...

Отново с COVID-19: може ли човек да е заразен за околните след преболедуване

309
0

Най-малко 85 хиляди българи са преболедували от COVID-19 от началото на епидемията в България през март досега – това показват данните на информационния портал за коронавируса, отчитащи излекуваните от болестта. Реално преболедувалите вероятно са в пъти повече – тъй като не всички със симптоми на COVID-19 се изследват, понеже много заразени не проявяват симптоми (т.е. не се разболяват), както и защото официалната статистика отчита само положителните, установени чрез PCR тестове, но не и чрез все по-разпространените бързи антигенни тестове.

Макар около SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) да продължава да има множество неизвестни, засега оздравяването дава относително спокойствие на хората, че в общия случай са защитени от повторно боледуване. Означава ли обаче това, че не могат да се заразят отново и да пренесат вируса до хората, с които общуват? Установеното от учените до момента показва, че заразяването от вече преболедувал човек не е невъзможно, така че оздравял съвсем не означава 100 процента безопасен за околните.

Повторното заразяване неизвестно

От месеци съществуват сведения за повторно разболяване от COVID-19, но масово е било невъзможно подобни данни да бъдат потвърдени, съобщава здравният институт към Масачузетския технологичен институт (MIT Medical) в САЩ. Причината за това е, че не е известно дали хората са имали нов положителен PCR резултат заради втора инфекция или защото тестът е засякъл остатъчен, незаразен генетичен материал от първата инфекция.

„При някои лица е установено, че вирусът е персистирал – останал е в тях за дълго време и след повторна реактивация симптомите на заболяването са се изявили отново. Такива случаи са ни извести от други вирусни заболявания“, обясни в отговор на въпрос на „Дневник“ молекулярният биолог в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ивайло Алексиев.

Известно е, че SARS-CoV-2 се променя с времето при предаването си от човек на човек. Процесът е съвсем обичаен за вирусите и се нарича мутация. В този смисъл дали човек е заразен с друг вариант на коронавируса и оттам да се извадят изводи за повторна инфекция, е възможно да се установи единствено с детайлно изследване на генетичните особености, т.нар. секвениране. „Това секвениране трябва да се направи обаче и за първия, и за втория вирус. Да се сравнят и да се види, че са различни“, уточнява вирусологът проф. Радка Аргирова, като допълва, че е необходимо и двете проби да са съхранени.

В този смисъл изследването с PCR тест показва само, дали вирусът е наличен в организма (като се смята, че най-много 14 дни след началото на симптомите човек вече не е заразен за околните), но не и какви са генетичните му особености. „Щамът SARS-CoV-2 има досега описани 13 хил. варианта. Така че може човек да е заразен с друг вариант на вируса. Но това трябва да се докаже“, обяснява проф. Аргирова, с уточнението, че не всички варианти на коронавируса оцеляват и успяват да се разпространят.

„Всичко зависи от това, дали е нов вариант на коронавируса, който наново е заразил човека или са някакви остатъци от стария“, твърди вирусологът и казва, че е възможно при повторно заразяване човек да няма симптоми, но

„механически да пренесе вируса на друг човек, който няма антитела“

Специалистът припомня, че не всеки, който е преболедувал коронавируса, има антитела и затова тяхната липса или наличност също трябва да се докаже в лаборатория.

В България не е известно да се правят генетични изследвания, за да се установи реинфекция, но за вероятно повторно заразяване на четири служители на на Военномедицинска академия (ВМА) заговори преди седмици началникът на болницата и председател на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. В единия от споменатите случаи човекът е бил с двустранна бронхопневмония през юни, а „повторното заразяване е осъществено в Хърватска есента, при което дъщерите на въпросната служителка се заразиха от нея“, каза Мутафчийски с изричното уточнение, че болницата няма възможност да направи генетично изследване за потвърждаване на реинфекцията. По думите на генерала при двама от служителите клиничната картина е по-тежка в сравнение с разболяването месеци по-рано, а при другите двама симптомите са значително по-леки.

Заразен не означава болен

Не всеки заразен с коронавирус проявява симптоми (тоест се разболява), но всеки заразен предава заразата, като това важи и при първото инфектиране, както и при евентуално последващо. Случаят на доказано повторно безсимптомно заразяване, който се цитира от редица научни издания и медии, е на 33-годишен мъж, живеещ в Хонконг.

През март той е бил положителен за COVID-19 и имал симптоми – кашлица, сухо гърло, температура и главоболие. Възстановил се напълно, но в средата на август PCR тест потвърдил отново, че е заразен, като този път не е имал никакви симптоми. Според професора по имунобиология Акико Ивазаки, цитиран от „Тайм“, такива случаи са обнадеждаващи, защото „въпреки че се е заразил, това е добър пример как имунитетът трябва да работи при човек“.

„За съжаление все още не знаем какъв имунитет има човек, след като се възстанови от COVID-19, или колко време трае той“, пише здравният институт към Масачузетския технологичен институт. В този контекст научното издание The Lancet през октомври съобщава за 25-годишен мъж от САЩ, при когото с повторното заразяване болестта е протекла по-тежко от първата и е трябвало мъжът да бъде приет в болница, за да бъде подпомогнато дишането му с кислород.

По-тревожно е за околните

В статия от средата на ноември Питсбъргският университет в САЩ съобщава, че е напълно възможно човек да се зарази повторно, дори и с един и същ вариант на коронавируса. Ако реинфекцията е със същия вариант, то е вероятно да е по-малко тежка заради имунния отговор на тялото, което е изградило антитела срещу вируса.

„Но рискът за вас в този случай е от второстепенна важност. По-тревожно е някой да се зарази със същия вариант, да не се разболее, но все пак да е заразен за околните. Това е огромен проблем за общественото здраве“, пише в публикацията на университета.

Здравният институт към Масачузетския технологичен институт обобщава, че наскоро учените са документирали четири случая на повторно заразяване, които недвусмислено показват, че то е възможно.

Последните доклади са за двама служители в здравната система в Индия, които за втори път са дали положителни проби, съответно три и четири месеца след първата инфекция. Те не са имали симптоми нито първия, нито втория път, но притеснителното е, че и двамата са имали по-високи нива на вируса при повторното заразяване. Това означава, че въпреки че са безсимптомни, те е вероятно да са били по-заразни и по способни да разпространяват вируса при повторното заразяване.

Отново: всичко опира до ваксината

Темата за имунитета след зараза с коронавирус е актуална още от пролетта, особено в контекста на ефективността на разработваните ваксини. Затова учените, включително и българските здравни власти, подчертават многократно важността на ваксините за общностите – тъй като те могат да предпазят от (тежко) разболяване отделния имунизиран индивид, но това не означава, че ако ваксиниран човек е заразен, не може да предаде инфекцията на други, които (вече) нямат имунитет или не са ваксинирани.

В статия на „Ню Йорк таймс“ се съобщава, че в изпитанията на ваксините си „Пфайзер“/“БиоНТех“ (Pfizer/BioNTech) и „Модерна“ (Moderna) са проследили единствено колко ваксинирани хора са се разболели от COVID-19, а това оставя отворена възможността някои от имунизираните да се заразят, без да развият симптоми, и така „тихо да разпространяват вируса, особено ако са в близък контакт с други хора, без да носят маски“.

Според вирусолога проф. Радка Аргирова след създаването на ваксина SARS-CoV-2 „вече няма шанс повече“, защото предавайки се от човек на човек, вирусът е претърпял много изменения, които науката е взела предвид. „Оттук насетне всякакви вариации, които вирусът неминуемо претърпява, няма да останат стабилни и да повлияят нито върху неговата патогенност (възможност да причинява разболяване – бел. авт.), нито върху неговото разпространение, нито върху въздействието ваксините. Това е просто част от закона на еволюционната вирусология“, казва проф. Аргирова в интервю пред БНР.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име