Intrigi.bg Актуално Откъде са милионите на Николай Денков? Сапуни и сладолед!

Откъде са милионите на Николай Денков? Сапуни и сладолед!

500
0

„Разработване на „съвършеното” блокче сапун”. Този научен труд на бъдещия премиер и за пръв път в историята ротационен министър-председател Николай Денков е само един от многото, които правят кандидата на „Продължаваме промяната” един от най-богатите българи благодарение на ума им. С анализи и разработки на сапун, шампоан, пяна на бира и сладолед семейството на Николай Денков и съпругата му – също гений на науката – Славка Чолакова, им докарва доход от близо 240 000 лева годишно, установи проверка на „Уикенд”.

Това е съпругата на кандидат-премиера от провалената „Промяна“ Николай Денков

Това са средствата, които фамилията на бъдещия министър-председател е декларирала напълно официално за 2022 г. Извън заплатите и академичните хонорари у нас…

Сумата е от научни разработки на Денков и съпругата му, които явно и в живота, и в науката не могат да живеят един без друг. Почти няма труд, в който и двамата от години женени благоевградчанка и старозагорец да не са заедно, а дори са написали и обща книга. Творбата обаче е издадена във Великобритания през 2012 г. и явно у нас бял свят няма да види, въпреки че се отнася за семейната страст – пени и емулгатори.

Трудовете „Разработване на бързоотмиващи се шампоани с цел икономия на вода” и „Несферични сладоледени частици” пък му носят грандиозен успех като научен ръководител и член на екип от анализатори в чужбина – САЩ и Великобритания. А тандемът Славка Чолакова и Николай Денков твори, откакто се помни, както се смеят самите съпрузи.

Именно любовта към науката, пяната и емулгаторите свързала двамата така силно, че ги дарила и с две деца. Деница и Стоян са гордостта на фамилията на новия премиер, въпреки че Денков не обича да говори много за наследниците си, а и не харесва те да застават под медийните прожектори.

Каката Деница е кръстена като първородно дете на дядо си Денко – бащата на учения, а Стоян – логично, на другия дядо – бащата на Славка. Типично в средите на учените, които не могат да бъдат претопени в славата си под чуждо име, Славка запазва и до днес в академичните среди фамилията Чолакова – моминското си име.

Затова незапознатите с брака на двамата гении не могат да свържат вечния тандем в трудове, анализи и разработки – Чолакова-Денков. Само Мария Кюри явно е била над тези неща…

Децата му, а не науката обаче винаги са били голямата любов на бъдещия премиер, повече дори и от „пените и емулгаторите”. Самият Денков като министър не се умори да твърди, че хлапетата трябва да мислят повече в училищата, отколкото да учат, а вече порасналите му собствени деца са по-голяма гордост и от върволицата разработки и гениални научни постижения.

Сам на крака в Берковица като министър, Николай Денков предизвика фурор като отиде при ромско семейство, за да убеди бащата да пусне хлапетата си на училище. Е, наложи му се да обещае нови таблети, детски надбавки и раници за дечурлигата, но ефектът бе повече от задоволителен.

За резултата от нагледната и материална агитация впрочем наследникът на Гълъб Донев така и не разказа, тъй като явно сблъсъкът му с противоположността на умно-красивия електорат не е дала своите просветни плодове. Децата му обаче, признава, никога не са били увещавани да учат с материални придобивки, напротив, министърът на просветата в кабинетите „Янев” и „Петков” винаги е давал пример заедно с жена си, че науката може и да не е слънце, а сладолед и акуафаба (течност от консервирани или накиснати бобови култури, която при разбиването си придобива консистенцията на разбит белтък – б. р.), но пак може да те постави на върха на държавата.

Днес Деница и Стоян са отдавна пораснали, а майка им също като Николай Денков не смята, че ако се събудят утре като деца на министър-председател, това ги прави по-различни от досега. Денков и съпругата му са възпитаници на Софийския университет, а постът министър на образованието, който три пъти заема бъдещият премиер, вече е научил порасналите му деца да странят от медиите и от светлините на прожекторите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име