Intrigi.bg интриги Осъжданата в Германия Катя Костова от пещера точи средства от български фонд

Осъжданата в Германия Катя Костова от пещера точи средства от български фонд

62
0

Известна българка в Германия се докопа до държавен финансов ресурс чрез употребата на неправителствена организация „Кауза Пещера“, която трябваше да се бори срещу завода-замърсител „Биовет“ АД

Сдружението, за което цяла България беше известена, че ще бори химичните замърсявания на завод „Биовет“ в Пещера, от екологично стана културно. Роднини по права линия поеха управлението му и то вече получава държавни средства от Националния  фонд „Култура“ на българското културно министерство.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През 2017година в България е регистрирана неправителствена организация с идеална цел в обществена полза. Името й е „Кауза Пещера“. За неин председател е избрана Катя Тодорова Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин. Основният предмет на тази НПО е екологичен. Тя има за цел да опазва здравето и живота на хората в община Пещера, да възстановява биосферния резерват „Купена“ в близост до родопското градче и да предотвратява и ограничава екологичните замърсявания там.

До тук нищо скандално или нередно, освен това, че още преди да бъде създадено сдружението прави споразумение именно със завода, който уж трябва да  контролира. Това споразумение силно разбунва духовете на жителите в Пещера, а при подписването му присъстват регионални медии- журналисти от местната преса, телевизионни репортери и други.  Главно действащо лице по казуса е именно пещерката Катя Тодорова Костова. Пред своите съграждани тя се ангажира с изпълнение на контрола върху дейността на предприятието. С ред скандали и нередности берлинчанката Катя Костова регистрира неправителствена организация, която да  изпълни тази цел.

Според документите, подадени от Костова  в Пазарджишкия Окръжен съд по фирмено дело №54/2017г. основен предмет на дейност на НПО „Кауза Пещера“ е: “ …опазване на околната среда, предотвратяване замърсяването и други.“ ЦЕЛИ на сдружението са: „Защита и опазване на околната среда и защита на здравето на хората. Други…“

В управителния съвет на НПО „Кауза Пещера“ са избрани пет члена, а Катя Костова е избрана за председател.

За периода на своето съществуване от създаването си до 08.07.2021г.  сдружението не отчита никаква дейност. Гръмко същото обаче се рекламира като защитник здравето на жителите на Пещера и екологията в града.

 ОБЩЕСТВЕНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОСЪЖДАНАТА В БЕРЛИН БЪЛГАРКА СЕ ТРАНСФОРМИРА В СЕМЕЙНО

Неправителствената организация с екологична насоченост „Кауза Пещера“ провежда Общо събрание на 8.07.2021г. Членовете, присъстващи на него са десет на брой, а повече от половината са роднини на Катя Костова:

  • Катя Тодорова Костова
  • Иванка Стойкова Кирякова – сестра на Катя Костова
  • Цветка Кирилова Сотирова
  • Славия Златанова Златанова
  • Боян Василев Йорданов
  • Пенка Панайотова Христоскова
  • Николина Костадинова Афенлиева – баба на Катя Костова
  • Георги Михайлов Костов – съпруг на Катя Костова
  • Михаил Георгиев Костов – син на Катя Костова
  • Елена-Никол Георгиева Костова – дъщеря на Катя Костова

На същата дата с протокол се приема изменение на Устава на сдружението, предложени са нови членове на Управителния съвет, старите са освободени от отговорност, а новият орган на управление е с променена численост и състав.  Катя Костова е преизбрана за председател, сестрата на Костова Иванка Кирякева е преизбрана за член на Управителния съвет, нов член на Управителния орган става синът на Костова Михаил.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име