Intrigi.bg Крими Осъдиха 95-годишен лихвар във Варна, ще сдава имущество

Осъдиха 95-годишен лихвар във Варна, ще сдава имущество

196
0

95 -годишният Божимир А. е признат за виновен от Варненския окръжен съд, че е извършвал банкови сделки без разрешение, като предоставял кредити с лихви и неустойки. Престъплението е извършено като продължавано деяние, съобщават от пресслужба на правораздавателния орган, цитирани от chernomore.bg.

Подсъдимият беше оправдан от съда по обвиненията за получени значителни неправомерни доходи, тъй като те не бяха доказани.

95-годишният мъж беше оправдан и по обвинението, че е избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери, като затаил истина в подадените в ТД на НАП – Варна декларации за четири години. Прокуратурата смята, че той не е декларирал доходи, които са получени от престъпна дейност, като лихви и неустойки по предоставените заеми. По този начин е избегнал установяването на дължимия данък. Съдът се съсредоточи върху това, че доходите придобити от престъпна дейност подлежат на отнемане, а не на деклариране.

Същите обвинения бяха повдигнати и на 73-годишната приятелка на Божимир, с която той живеел на съпружески начала. Тя имаше и повдигнато обвинение за пране на пари. Според него тя е сключвала сделки с имущество, изнесено на публична продан на длъжници. Също така е закупила няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. При проведеното съдебно следствие, в което бяха изслушани множество свидетелски показания и представените няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не намери точни доказателства за вината на Грета Т. Причината е, че нейните декларирани доходи са й позволявали да придобие въпросните имоти.

Установено беше и че 73-годишната жена само е фигурирала в документите, но реално сделките са били сключвани от Божимир А.. Така тя беше оправдана и по всички останали обвинения, които й бяха повдигнати.

За извършеното престъпление Варненският окръжен съд наложи на Божимир А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години. Но изпълнението му бе отложено с 5 години изпитателен срок, както и конфискация на ½ от имуществото му. 

Божимир А. е роден в София, но живее във Варна. Притежава медицинско образование, вдовец е и е неосъждан до този момент. Незаконната си лихварска дейност започнал още  през 1997-1998 г. В началото на периода на 2006 – 2009 г. е била и най-активната му престъпна дейност, за която прокуратурата е открила документация. Парите, които давал на заем, били придобити изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност.

Заемите били давани само на лица, за които е било сигурно, че ще върнат парите, или пък разполагали с имущество, с което биха могли да покрият заемите си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимият условия, които включват начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане. „Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимия запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро или 348 755,78 лева. 

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2020/10/02/osydiha-95-godishen-lihvar-vyv-varna-shte-sdava-imushtestvo.464829?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име