Intrigi.bg Крими Осъдените за смъртта на Чората: Унижават ни, не сме убийци!

Осъдените за смъртта на Чората: Унижават ни, не сме убийци!

217
0

Невинни сме и сме осъдени несправедливо!“, така започва отвореното писмо на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков – петимата полицаи, които бяха осъдени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората.

„За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета, след като с престъпления бяха манипулирани фактите по обективните причини, довели до настъпване смъртта на задържаното лице, български съд каза на нас и на Вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци. От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!“, пишат в отвореното си писмо петимата“, пишат още мъжете, които вече излежават присъдите си от по 7 години затвор в Бобов дол. На 19 април ВКС окончателно ги призна за виновни за убийството на Чората при задържане на 10 ноември 2005 г.

Според полицаите, присъдата „почива на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов“, който се обеси в хода на делото. Според експертизата на съдебния лекар, Димитров е починал от жесток побой. Това твърдение беше след това опровергано от пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от 18 водещи специалисти.

Осъдените откриват и нередност в това, че са използвани показанията само на све сестри на 16 и 18 г., като по-малката е интимна приятелка на Димитров, „с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин“.

„Не се пояснява, че причината да изглежда така трупът е начинът, по който е настъпила смъртта-картина на бързо настъпила смърт – изразеното посиняване се дължи на остър кръвен застой в резултат на внезапно спиране на сърцето“, позовават се на лекари осъдените полицаи.

„На съда са представени само избирателно обслужващи жалбоподателите доказателства, без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление“, смятат мъжете.

„Нас няма за какво да ни превъзпитавате – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си. Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни престъпници – интерес да ни унижава има само престъпният свят. С болка констатираме, че го постига“, допълват в дългото си обръщение полицаите.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име