Intrigi.bg Крими Осем години затвор за измама с пенсии

Осем години затвор за измама с пенсии

399
0

До 8 години затвор за измама с пенсии или обезщетения за безработица предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени чрез Преходните и заключителните разпоредби на измененията на Кодекса за социално осигуряване.

В чл. 256 от НК се предлага всеки, който чрез неистински, преправен или документ с невярно съдържание получи от бюджета на Държавното обществено осигуряване или от бюджета на НЗОК неправомерно сума в големи размери или даде възможност на друго лице да получи такава, да се наказва с лишаване от свобода от две до осем години. Същият подлежи и на глоба от хиляда до пет хиляди лева, така, както това вече е предвидено по отношение на злоупотребите с държавния бюджет.

През годините са констатирани опити за неправомерно получаване на средства от фондовете на ДОО и на НЗОК чрез използване на фалшиви документи.

В тези случаи от НОИ са сезирали компетентните органи, но в по-голямата част прокурорските преписки са приключени с отказ за образуване на досъдебно производство. Причината е, че бюджетите на ДОО и на НЗОК не са част от държавния бюджет, а са самостоятелни и се приемат по специален ред, пише в мотивите на законопроекта.

Други промени в Кодекса за социално осигуряване са свързани с проверките, които НОИ прави при съмнения за злоупотреби с пенсии и обезщетения. Те предвиждат длъжностните лица в НОИ да изискват от Главни дирекции “Гранична полиция” и “Национална полиция” данни или документи за осигурени лица, преминали през държавните граници на страната. Въвежда се срок, в който НОИ може да спре изплащането на обезщетението или пенсията, докато трае проверка за нередности. Предлага се спирането да е до приключване на проверката, но за не повече от 6 месеца с оглед на защитата на правоимащите лица.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име