Intrigi.bg Политика Освободената директорка на агенцията за инвестиции: Чист реваншизъм, буквално бях изгонена

Освободената директорка на агенцията за инвестиции: Чист реваншизъм, буквално бях изгонена

423
0

„Беше ми връчена заповед на министър Кирил Петков за освобождаване без мотиви вътре в заповедта, без предупреждение и без предизвестие. Не мога да разбера защо е необходимо такова поведение спрямо мен и защо трябваше да бъда изхвърлена от Агенцията“. Това каза пред журналисти досегашният директор на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова, след като по-рано стана ясно, че бившият зам.-министър Стамен Янев се връща там като ръководител. Рокадата обяви пред журналисти икономическият министър Кирил Петков.

„Сутринта в 11 ч. бившият вече зам.-министър Стамен Янев нахлу като мутра буквално в кабинета ми и бях изгонена. Беше ми връчена заповед от министър Кирил Петков без мотиви, без предупреждение и без предизвестие“, разказа досегашният директор Десислава Трифонова. Тя отбеляза и че към момента, в който това се е случило, все още даже не е имало правителствено решение за промяната.

„Не ми беше дадена възможност да си събера нещата, тъй като г-н Янев ми каза да напусна. Доколкото знам, той ще е новият изпълнителен директор на агенцията, но към момента, в който той се появи в нея, дори не е имало заповед. Имало е само предложение до министър-председателя. Ако мотивите на министър Кирил Петков са за несправяне с работата, бих го посъветвала да погледне резултатите на Агенцията, откакто аз съм изпълнителен директор”, коментира Трифонова.

„Ако мотивите на министър Кирил Петков са за несправяне с работата, бих го посъветвала да погледне резултатите на агенцията – за миналата година има сертифицирани проекти за над 1 млрд. лв. Това е абсолютен рекорд за последните 6 г. За първото тримесечие има сертифицирани проекти за 800 млн. лв. Плановете ни бяха до края на годината да направим още по-голям рекорд и да достигнем 1,5 млрд. лв“, заяви Трифонова, която беше назначена на поста миналия ноември.

Тя подчерта, че не е била извикана на среща с министъра и не го познава, но настоя за „правдоподобно обяснение“ от министъра: „Ако това не е реваншизъм, аз не знам какво да нарека „реваншизъм“ – да гоним хора, които работят. Няма нередности по моята дейност, няма проверки вътре в агенцията и срещу агенцията. Няма професионални мотиви за моето махане, не съм член на ПП ГЕРБ и на нито една партия“.

„Нормално е, когато си заемал определена публична позиция и я напускаш, да има разочарование, но когато става въпрос за ефективност в администрацията не са нужни мотиви съгласно чл. 19а на Закона за администрацията“, каза новият директор на агенцията Стамен Янев пред „Фокус“.

„Бях поканен от новия министър, за да продължа там, където съм работил повече от 5 години. Министърът има за основен свой  приоритет привличането на инвестиции и търси ефективност за краткия мандат на това правителство“, обясни той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име