Intrigi.bg Актуално Оранжев код за опасно време, два циклона удрят България

Оранжев код за опасно време, два циклона удрят България

1028
0

Днес над повечето райони на страната се очакват интензивни валежи. Над Северозападна България прогнозата е за мокър сняг с валежни количества до 20 литра на квадратен метър. Над североизточната част от страната ще застудее и дъждът ще премине в сняг. В Плевен, Русе и Силистра е в сила предупреждение за опасност от поледици. За Западна и по-голямата част от Северна България от НИМХ е обявен жълт код за опасно време.

В южната част на страна кодът е оранжев, съобщава NOVA. Там очакваните количества дъжд са 35-40 литра на квадратен метър за следващото денонощие.

Свлачище отнесе бус в района на Мадан. Река Чая е покачила нивото си с 50 см. Микробусът е на куриерска фирма. Бил е паркиран на площадка за скрап.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” е изпратила подробни указания до всички областни управители и кметове на общини във връзка с интензивните валежи.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд, където отговорните институции ще информират за готовността за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка в страната.

Риск от наводнения в следващите дни има по водосборите на реките Марица, Въча, Арда, Струма, Места, Сазлийка и Пиринска Бистрица.

Динамичното време е следствие на средиземноморски циклон, който преминава над страната ни. Вечерта ще има кратко затишие, след което нов циклон ще донесе още валежи. В петък отново ще има сняг в западните райони на страната, но вече ще вали и над източните. В най-южните планински области отново ще има условия за значителни количества до 50 литра на квадратен метър. В петък е в сила оранжев код за опасно време за цяла Западна и Централна България.

Минималните температури днес ще бъдат между 0 и 5 градуса, по Черноморието и югоизточните райони – до 7-8 градуса, а максималните – от 0-3 градуса в западните райони до 10-11 градуса – на места в Източна България.

Дневните температури на запад ще са в интервала от 0 до 3 градуса, а в Източна България – до 10-11 градуса.

В планините ще вали обилен сняг. Вятърът ще е силен със скорости до 40-50 километра в час. По планинските проходи ще има условия за снегонавявания.

Времето ще започне да се успокоява в събота. В края на уикенда валежите ще спрат. Дневните максимални температури до края на седмицата ще се колебаят между 4 и 6 градуса.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име