Intrigi.bg Крими Оправдаха пловдивския лекар, обвинен в убийство

Оправдаха пловдивския лекар, обвинен в убийство

359
0

Оръжният съд в Пловдив оправда д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов-Плъха, станало, според магистратите, при неотложна самоотбрана, съобщава DarikNews.bg.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд. Според прокуратурата престъплението е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана и то с незаконно притежавано оръжие.

Съдът осъди д-р Иван Димитров по второто обвинение – за незаконно държане на пистолет и боеприпаси, на 2 години лишаване от свобода условно, с 3 години изпитателен срок.

През май 2020 г. Апелативният съд отмени изцяло оправдателната присъда на д-р Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание.

Защитникът на родителите на Джевизов – адвокат Красимир Елдъров поиска от съда ефективна присъда за анестезиолога. Според юриста лекарят трябва да изтърпи ефективно присъдата си, тъй като тази ситуация ще стане урок за тези, които са склонни да извършват престъпления.

Обвиниха доктор, гръмнал крадец

Те ще бъдат поощрявани да държат в дома си незаконно огнестрелни оръжия и да се саморазправят при всички случаи. Елдъров дори цитира римската практика: „Никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение“.

Прокурор Георги Пенев поиска от съда д-р Димитров да бъде признат за виновен и по двете обвинения, като му бъде наложена условна присъда с изпитателен срок при многобройни смекчаващи обстоятелства.

„Ние не може да не дадем вяра на думите на д-р Димитров, те съответстват на реално съществуващите факти по делото и на показанията на разпитаните свидетелства“, каза прокурорът.

Според него е имало „патологично развитие на отношенията между двама граждани на нашето общество, единият от които е мъртъв“. Той обърна внимание и на факта, че този случай е бил съпроводен от митинги, шествия и демонстрации. Върху него са се упражнявали журналисти, юристи и депутати.

Противоположни на защитата на пострадалите бяха исканията на адвокатите на д-р Димитров. Те поискаха анестезиолога да бъде оправдан по първото обвинение, като твърдят, че е действал при условия на неотложна самоотбрана и няма превишаване на права. Ако все пак съдът реши ,че той е виновен, то те поискаха присъдата му да бъде условна.

Обвиниха доктора за убийството на Жоро Плъха

Адвокат Василев каза, че ако срещу всеки от нас извадят нож от 4-5 метра, то всеки ще се защити по всякакъв начин. Имаме лекар срещу рецидивист, с няколко ножа. Д-р Димитров дори не е предполагал как ще свърши това.

Самият лекар каза още веднъж в последните си думи пред съда, че съжалява за случилото се и че не е очаквал така да се развият обстоятелствата и поиска справедлива присъда. Пред журналисти извън съдебната зала адвокат Елдъров заяви, че ще обжалват присъдата.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име