Intrigi.bg Крими Оправдаха Дянков, Трайков и Прокопиев на първа инстанция

Оправдаха Дянков, Трайков и Прокопиев на първа инстанция

213
0

Oправдаха бившите министри Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев на пъва инстанци по делото „EVN”. Делото е за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество.

Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост, информира NOVA.

В последната си дума пред спецсъда бизнесменът Иво Прокопиев заяви, цитиран от БГНЕС:

„Обвинението е за това че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Затова апелирам към вас да оправдаете мен, защото обвинението към мен е нелепо и защото свободното изразяване на мнение е основно човешко право”.

Прокопиев помоли освен него, съдът да оправдае и другите петима подсъдими, които каза, че познава и са почтени хора, изпълнили професионалните си задължения по достоен начин.

Симеон Дянков, който се включи от САЩ чрез видеовръзка каза, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен

и помоли да бъде оправдан. Той заяви, че винаги е работил честно.

„Надявам се, че отдавна се убедихте в пълната несъстоятелност на повдигнатото към мен обвинение”, обърна се Трайчо Трайков към съда.

Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от дружеството „EVN” през 2011 г. по предложение на Прокопиев.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на „EVN България Електроразпределение” е 1632.56 лв., което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лв. За акция в „EVN България Електроснабдяване” средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв. Според прокуратурата, обаче, оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име