Intrigi.bg Мистерии Операция „История“: Защо падна натовската ракета в Горна Баня?

Операция „История“: Защо падна натовската ракета в Горна Баня?

1056
0

Ранното лято на 1999 година самолетите на НАТО извършват голямата бомбардировка над Югославия. В нея загиват около 1000 души. Над град Крагуевац е един от основните удари на съюзническата авиация. Поразено е детското отделение на болницата. „Само за миг 42 деца, 28 майки, 2 лекарки и 12 души медицински персонал – сестри, акушерки, санитарки, изчезват“, разказа в Операция „История“ Йордан Костадинов, полковник от резерва.
Костадинов подава рапорт за напускане, след като докладва за засичане на чужди бойни самолети в нашето небе.

По време на негово дежурство във въздушното ни пространство се появяват групови цели. „Влизаха в нашата територия с голям интензитет, в района между Берковица и Белоградчик, през Ихтиман, отиваха надолу към Сандански и след това на запад към Албания, към авиобазата Авиано в Италия“, разказа полковникът пред Bulgaria ON AIR.

Това бяха самолети, които имаха въоръжение. Той обясни, че ракетата, паднала в Горна Баня, била „захапала гъбата на „Витоша“ – това беше ракета за унищожаване на радиолокационна цел.

По думите му, когато са прелитали натовските самолети през въздушното ни пространство, „ние изключвахме нашите радиолокационни станции“.

„Но Гражданската авиация не можеше да изключи локатора си, който е на Витоша. Тази ракета беше се насочила към станцията, която е зад Черни връх. Добре, че не й стигна горивото и падна в Горна Баня“, обясни Костадинов.

На сутринта, когато започнахме да докладваме на министъра (Георги Ананиев е министър на отбраната тогава) за случилото се, той лично ни прекъсна с думите: „Запомнете, тази нощ над България не е имало никакви чужди самолети“. Докладът не допада на министъра на отбраната и Костадинов е принуден да напусне.

Според полковника най-голяма военна мощ България е имала през 1989 година – над 600 модерни бойни самолета, 3600 танка, 6 работещи авиационни бази, над 120 хиляди служещи във въоръжените сили, но ние сме си „затрили“ армията си и това е голям грях. Основната роля на казармата е да превърне момчето в мъж.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/03/13/operaciia-istoriia-zashto-padna-natovskata-raketa-v-gorna-bania.404497

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име