Intrigi.bg Актуално Опасни зеленчуци: Хванаха зелен лук и салати пълни с нитрати и бактерии

Опасни зеленчуци: Хванаха зелен лук и салати пълни с нитрати и бактерии

1173
1

Много от листните зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии, съобщи Асоциация „Активни потребители“, цитирана от „Труд“.

При изследване на листни зеленчуци, продавани в България, е установено наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и бактерията ешерихия коли в 61% от салатите. В лаборатория са били проверени 18 продукта, купени от няколко търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително „Айсберг”, и зелен лук.

Нитрати над нормата е имало в три от марулите (17%). Две от тях са купени от пазари, а една от търговска верига. Максималното измерено количество нитрати е 5 гр/кг. Това е малко над допустимото и не е сериозен риск за здравето на хората.

При 16 продукта (89%) са открити колиформи. При 11 (61%) се установяват и ешерихия коли. В салатата тип „Айсберг” не са открити бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно се дължи на недостатъчното измиване. Но източник на ешерихия коли е фекално замърсяване – от органична тор, замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

  1. Да си кажа честно една приятелка ми препоръча диетичния спрей,веднага го поръчах,мъжът ми също ме поддържаше – резултатите не закъсняха!Много се радвам ,че не се мъчих с разни диети,каши,листа от зелка,елда и др.такива щуротии.Дебеланки ,не се отчайвайте !Има вълшебна пръчица,която ще ви помогне отново да живеете !http://bit.ly/2oVFkiq

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име