Intrigi.bg Актуално Омбудсманът поиска закриването на Централния софийски затвор

Омбудсманът поиска закриването на Централния софийски затвор

438
0

Oмбудсманът Диана Ковачева поиска Централният софийски затвор, общежитието в кв. „Кремиковци“ и керамичната фабрика във Враца да бъдат закрити. Причина за искането ѝ са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.
Тя представи годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм, съобщи БНТ.

„Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух, и това специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата“, посочва мотивите за искането си Ковачева.

По думите й в момента близо 2000 затворници изтърпяват присъди в затвора в София и е нужно да се предприемат спешни мерки те да бъдат преместени на друго място.

„Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са основно към областните дирекции на „Изпълнение на наказанията“, са в лошо състояние. Подобрило се е състоянието на арестите, които са преместени към затворите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани“, уточнява омбудсманът.

„Резидентната грижа придоби публичност във връзка с проверките в домовете за хората с деменция. Една от основните констатации, които правим, е свързана с бавния процес по деинституционализация, който се предвижда да приключи през 2035 г.“, обобщи Ковачева. По думите й това е много дълъг срок при „наистина крещящо тежки условия“. Те се изразяват не само в пренаселеност и в лоши битови условия, но и с липсата на достатъчно добра грижа, добави още тя.

Омбудсманът подчерта, че от спешна задълбочена и цялостна реформа се нуждае и психиатричната грижа. Ковачева каза, че за храната за един ден за пациент се отделят около 1.92 лв., което е около 63 стотинки на хранене. Тя определи това като крайно недостатъчно за осигуряване на здравословна храна за лицата с психични отклонения и направи сравнение, че в затворите издръжката на един осъден за храна е 4 лв. на ден.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име