Intrigi.bg Крими Окръжният прокурор на Враца: Простреляното дете е жертва на нелеп инцидент

Окръжният прокурор на Враца: Простреляното дете е жертва на нелеп инцидент

48
0

Събраните до момента факти около раненото от стрелба през вчерашния ден във Враца дете на година и половина сочат, че става въпрос нелеп инцидент, в който участват две деца, каза пред журналисти окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков, цитиран от БТА.

По думите му досъдебното производство е по чл. 115, вр. с чл.18, което е сравнително тежък текст – опит за умишлено убийство.

„За мен не е съвсем точна правната квалификация. С оглед на събраните до момента доказателства по-скоро се касае за причиняване на тежка, към настоящият момент, телесна повреда по непредпазливост“, каза Сираков и допълни, че „колегите от РУ – Враца са се презастраховали, с оглед ситуацията“.

Това, което е установено от извършените разпити до момента, е, че стрелбата по непредпазливост е произведена от 11-годишен родственик на пострадалото дете, който е наказателно неотговорен.

Установено е, че дядото на пострадалото дете през март 2021 г. е закупил пневматична пушка, марка „Крал“, 5,5 калибър, която стреля с „чашки“ (тип сачми).

Спазил е регистрационен режим и я е регистрирал в РУ – Враца. По думите на Окръжния прокурор във вчерашния ден дядото на пострадалото дете изнесъл оръжието, целта му била да стреля по свраки, няколко пъти зареждал и изпразвал оръжието.

По някое време изпратил 11-годишния си син да купи сладолед от магазина. Докато момчето е отсъствало, отново заредил пушката. Когато синът му се върнал пушката била на маса. В същия момент пристигнали хора, които искали да закупят агнета, дядото и бабата станали да ги посрещнат, майката също оттеглила вниманието си от малкото дете, което се е разхождало.

То хванало пушката за цевта и започнало да я тегли, а единайсетгодишното дете в стремежа си да попречи оръжието да падне, я хванало от другата страна за приклада и натиснало спусъка по невнимание. При произведения изстрел една от сачмите попаднала в областта на лицето на малкото дете, над веждата.

„Такава е фактологията. Това 11-годишно дете не е знаело, че пушката е заредена, тъй като е било да купува сладолед. И затова по никакъв начин не се установява умисъл за извършване на такова деяние“, посочи Владимир Сираков.

Според него е необходимо да бъдат направени законодателни промени, които да регламентира правния статут на този вид оръжие, тъй като към настоящия момент той не е изяснен.

„Ето виждате, че може да се стигне до ситуация с тежка телесна повреда и използването на такава въздушна пушка не бива да се подценява“, посочи Сираков.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име