Intrigi.bg Крими Окончателно: Живко Мартинов с 2-годишна условна присъда заради ”Суджукгейт”

Окончателно: Живко Мартинов с 2-годишна условна присъда заради ”Суджукгейт”

118
0

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) осъди окончателно на 2 години затвор условно бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по т.нар. дело Суджукгейт.

Това стана след като върховните съдии оставиха в сила решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). С него Мартинов бе признат за виновен, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, който уж бил за премиера по онова време Бойко Борисов, допълва „Сега“.

Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг. пастърма и филе „Елена“. Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Първата инстанция обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. Цената на този суджук е 8870 лв. За нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста.

Като втора инстанция апелативният спецсъд „добави“ към вината на подсъдимия и това, че е принудил Проданов да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407 лв. и 30 кг филе „Елена“ на стойност 230 лв. Долните инстанции отхвърлиха и иска от над 36 хил. лв., предявен срещу Мартинов от Проданов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име