Intrigi.bg Крими Одържавяват колекцията на Божков

Одържавяват колекцията на Божков

374
0

Приключи започналата от януари акция в сградата на “Нове интеграл”

Иззетите ценности са 6778, само 212 от тях са регистрирани

Открити са предмети, изкопани от иманяри

“Ако се съберат достатъчно доказателства, че предметите от колекцията “Васил Божков” са незаконно придобити, ще бъдат предприети съответните законови процедури по обявяването на колекцията за публична държавна собственост”. Това заяви днес Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

“Намерените и иззети предмети, притежаващи признаци на движими културни ценности са общо 6778 броя, а Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство едва 212 артефакта. Тоест – прокуратурата счита, че останалите 6566 предмета са незаконно притежавани от обвиняемия”, уточни прокурор Милева.

Разследващите са започнали описването и изземването на вещите от сградата “Нове интеграл” на столичната улица “Московска” на 30 януари т. г. Те установили, че повечето от предметите се съхранявали в нарушение на всякакви правила и стандарти – в кутии, кашони, найлонови торби и в насипно състояние. Върху голяма част от антиките имало полепнала пръст, а върху опаковките са намерени ръкописни текстове с означения на различни географски области и населени места в България, от които става ясно, че вероятно са изкопани от иманяри в нарушение на закона.

“Всички действия по разследването, свързани с изземването на вещите, са извършени при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти”, заяви говорителят на главния прокурор. И добави, че всяка една вещ е подробно описана, фотографирана и опакована от експерти и реставратори, както и в присъствието на служители от фондация “Тракия”, която се води собственик на колекцията.

Иззетите съкровища се пазят в хранилищата на Националния исторически музей и Музея на социзкуството, а с охраната им са ангажирани компетентни служители от Министерството на културата и МВР, каза още прокурор Милева.

Заради гаранция от 1 млн. лв.

Елена Динева остава в ареста

Жената на Васил Божков – Елена Динева, остава в ареста, след като отказа да плати гаранцията от 1 млн. лв. Сумата є наложи състав на Апелативния спецсъд, пред който защитата на Динева обжалва парична гаранция от 750 хил. лв., определена от първа инстанция.

Пред съда Динева обясни, че сметките й са запорирани и тя няма как да плати такива суми. Според магистратите обаче, тя е в състояние да внесе по-високата санкция, тъй като освен множество имоти в страната, има и апартамент в Париж за 25 млн. евро. Освен това притежава лична колекция от картини и ценности, които – макар иззети, все още са нейна собственост.

Бизнесдамата е обвинена в участие в организираната престъпна група на мъжа й Божков, която се е занимавала с рекет, изнудване, подкупи и други престъпления.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име