Intrigi.bg Актуално Общо 412 заразени с COVID-19 у нас, 20 души са излекувани

Общо 412 заразени с COVID-19 у нас, 20 души са излекувани

29
0

Oбщо 412 души у нас са заразени с коронавирус. 33 са новите положителни проби за последното денонощие. 23-ма души са хоспитализирани. 

Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Новата област, която обхваща заразата, е Русе. Там е регистриран 51-годишен мъж с положителна проба, завърнал се от Австрия. Той, заедно с приятелката му, са работили в ски-курорт, като на територията на България са влезли през ГКПП „Дунав мост“ при Русе на 16 март, съобщи по време на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Тъй като към този момент Австрия не е била в списъка на рисковите държави, лицата не са били поставени под карантина от здравните власти. Въпреки това по своя преценка те са се самоизолирали. Единствените им излизания са били, за да си напазаруват.

На 25 март мъжът се е почувствал зле, но е започнал да се самолекува вкъщи за период от 5 дни. Преди два дни, на 30-ти март, е усетил, че се влошава и е потърсил помощ в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, където след направена рентгенова снимка на белите дробове е установена пневмония. 

Тестът за коронавирус на жената е отрицателен. Освен от магазина, от който е пазарувал, мъжът е имал и контакт с представители на Агенция за недвижими имоти в Русе, тъй като двойката живее под наем. 

Мерките, които предстои да бъдат предприети са съответният магазин, от който лицето е пазарувало да бъде временно затворен, както и лицата от Агенцията да бъдат поставени под карантина за 14-дневен период. Лекарят, който е направил рентгеново изследване също ще бъде карантиниран. Освен това той не е бил и с предпазно облекло. Контактните лица ще бъдат изследвани за COVID-19. 

В София случаите за деня са 21. Излекувани са общо 20 души (14 мъже и 6 жени) с две поредни отрицателни проби. Най-възрастният е 80-годишен, а най-младият 27-годишен, каза още председателят на Оперативния щаб. 

Средната възраст на заразените е 46 години.

Общият брой на хоспитализираните пациенти е 146. 14 от тях са настанени в интензивни отделения в лечебни заведения в София и Пловдив. В Кюстендил също има един интубиран.

Има двама нови хоспитализирани пациенти в столичните болници „Света Анна“ и 19 в Александровска болница, в УМБАЛ „Софиямед“ – 1, в „Пирогов“ – 3, в МВР болница – 1, а шестима са амбулаторни.

В Бургас има два нови случая – мъже на 55 и 61 години, завърнали се от чужбина, единият от тях е хоспитализиран.

В Пловдив са двама – мъж на 62 г., и жена на 76 г..

В Добрич двама души – баща и дъщеря, са приети в болница. В Перник е установен мъж на 60 години, който е на домашно лечение. 

„В Пловдив има военнослужещ, който е интубиран. Състоянието му е тежко“, обяви Венцислав Мутафчийски.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов, който е дал положителна проба за коронавирус, в момента постъпва в болница, посочи още той. От днес започва тестване на всички народни представители и на цялата администрация на парламента.

Председателят на НС Цвета Караянчева ще подаде депутатите, които да бъдат изследвани. Те ще бъдат разпределени в две болници, а тестовете ще се извършат за два дни, допълни ген. Мутафчийски. Епидемиолози ще изследват контактните лица на Адемов. 

Все още не е ясно дали туберколозната ваксина БЦЖ забавя разпространението на коронавируса, отбеляза Мутафчийски. Той напомни, че България е една от малкото страни в света, където тази ваксина е задължителна и в момента.

„Следим внимателно развитието на ситуацията в Източна и Западна Германия. В Източна Германия, където БЦЖ е поставяна масово, наистина се наблюдават по-малко случаи, но страната е голямо и е възможно нещата да не идват от това“, допълни началникът на Оперативния щаб.

Регистрираните случаи по административни области са: Бургас – 2; Варна – 3; Пловдив – 2; Добрич – 2; Стара Загора – 1; Хаскво – 1;  Сливен – 1; Кърджали – 1; Русе – 1; Перник – 1.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име