Intrigi.bg Актуално Общинският съвет на Варна ще плаща на телевизията на ТИМ

Общинският съвет на Варна ще плаща на телевизията на ТИМ

235
0

По 960 лв. на ден ще плаща варненският Общински съвет на частната кабелна телевизия „Черно море“, за да излъчва заседанията му през 2020 г. Това решение е било прието на последното заседание на съвета за м.г., състояло се на 27 декември. Сумата за всяко заседание ще е двойно по-голяма, ако сесиите продължат два поредни дни, каквото беше практиката, наложена през последната година.


Проверка в документите за заседанието, публикувани в сайта на варненския Общински съвет, показва, че предложението за това решение е вписано като точка №5 в дневния ред, но неговият вносител не е посочен. Според установената до момента практика, преди да бъдат внесени за гласуване от пълния състав на съвета, подобни решения се подлагат на обсъждане в постоянните комисии „Финанси и бюджет“ и „Култура и духовно развитие“. Такова обсъждане обаче не е отразено като точка в дневния ред на заседанията им, проведени до момента. Според общински съветници точката за излъчване на заседанията срещу заплащане от телевизия „Черно море“ е било включено като допълнителна в предварително обявения дневен ред на сесията от 27 декември непосредствено преди началото й.


Предложението е изпратено до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов от управителя на „Медийна група Черно море“ Нася Атанасова. В него е отбелязано, че телевизията излъчва заседанията на съвета от 2011 г. и е добре тази практика да продължи и през мандат 2019 – 2023 г. Отбелязано е също, че предлаганата цена е 960 лв. с ДДС, но липсва каквато и да е обосновка за формирането й.Варненското онлайн издание „Петел“ припомня в публикация по случая, че двама от членовете на групата на ГЕРБ в Общинския съвет, гласували приемането на решението, работят в телевизията.


Бранимир Балачев, зам.-председател на съвета и председател на постоянната комисия „Финанси и бюджет“, е автор и водещ на правно-образователното телевизионно предаване „По закон и съвест“ в телевизия „Черно море“.


Марица Гърдева, която е член на същата комисия, е маркетинг мениджър на медията и едноименното печатно издание. Те са свързани със собствениците на „Химимпорт“ (бившата икономическа група ТИМ) и Централна кооперативна банка.
В решението за излъчване на заседанията на варненския Общински съвет е записано, че това ще става „в ефира“ на телевизия „Черно море“. Този текст обаче е подвеждащ, тъй като при цифровизацията на ефирното телевизионно излъчване в цялата страна на 30 септември 2013 г. аналоговите предаватели на телевизията са изключени и програмата й се разпространява единствено по кабел, от спътник и онлайн в сайта на т.нар. информационна агенция „Черно море“.


При това положение въпросите как точно е формирана сумата от 960 лв. на ден и защо варненският Общински съвет не предава заседанията безплатно в собствения си сайт нямат отговор.
Решението Общински съвет – Варна, да продължи да плаща на телевизия „Черно море“ за излъчване на заседанията му в кабелната мрежа и сайта й изпреварва с повече от месец друго решение, което по традиция вероятно ще бъде гласувано още на първата сесия за 2020 г. в края на януари.


В продължение на повече от десет години съветът осигурява бюджетно финансиране за непрекъснато растящ брой частни медии. Това става единствено на базата на предложения за „медийно партньорство“, които правят самите те.


Само през миналата изборна година отпуснатата сума бе близо 200 хил. лв. (с около 50 хил. лв. повече от 2017 г.). Парите бяха разпределени между редовните кандидати за общинско финансиране – медийна група „Черно море“ (43.2 хил. лв. с ДДС), „Дарик радио“ (51.7 хил. лв. без ДДС), и в. „Труд“ (30 хил. лв. с ДДС). Общественото Радио Варна, част от веригата на БНР, получи 31 хил. лв. с ДДС.


Миналата година към този списък се присъединиха и още четири медии. Това бяха сайта Varna24 (30 хил. лв. без с ДДС), електронното издание „Брат.бг“, публикуващо съдържание на български и руски (7 хил. лв.), сайтът BGtourism (8 хил. лв) и вестник „24 часа“.


Днес общинските съветници във Варна са получили и първата „заявка“ за публично финансиране през 2020 г. Тя е подписана от ректора на варненския Медицински университет проф. Красимир Иванов и е на стойност почти 50 хил. лв. без ДДС. Срещу тях университетът предлага да излъчва в сайта на онлайн телевизията си MU-VI.tv, във фейсбук и канала си в Youtube 45-минутно месечно предаване „Варна – град на младите“. Любопитно съвпадение е, че според направеното предложение всяко от предаванията е оценено на 960 лв. – точно толкова, колкото Общинският съвет във Варна ще плаща дневно на телевизия „Черно море“, за да излъчва заседанията му.

Дневник

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име