Intrigi.bg Куриози Обирът за 1 милиард евро, достоен за сценарий на нов Money Heist

Обирът за 1 милиард евро, достоен за сценарий на нов Money Heist

640
0

Полицията в Германия тъкмо арестува трима души, заподозрени за участие в един от най-големите обири в последните години – на бижута от музей в Дрезден на обща стойност 1 милиард евро.

Арестуваните са немски граждани, а според властите те принадлежат към „берлинската кланова мрежа“. Но нека дадем малко предистория.

На 25 ноември 2019 г. неизвестни (поне до вчера) извършители решават съвсем наистина да извършат кражба с мащаби, достойни за някоя касова холивудска продукция.

Става въпрос за музея Grünes Gewölbe („Зелен свод“) в Дрезден – един от най-старите в Европа, основан още през 1723 г. от саксонския крал Август II.

От него тъкмо са откраднати кралски бижута на обща стойност 1 милиард евро. Сред тях има 49-каратов бял диамант, както и всякакви видове важни предмети, украсени с още няколко пъти по толкова диаманти и скъпоценни камъни, които неслучайно имат толкова висока стойност.

Разбира се, те са важни и за културното наследство на Саксония, което само налива масло в огъня на разследването.

Какво обаче се знае за онази нощ преди година?

В 4 ч. сутринта на 25 ноември на близко разположения мост „Август“ започва малък пожар, който унищожава една електрическа кутия. В резултат на това са деактивирани уличните светлини и алармите за сигурност в музея, но видеонаблюдението продължава да работи, пише „Дойче веле“.

След като това се случва, крадците режат железните решетки около прозорец на сградата, който води до бижутерската стая на музея. Според докладите на полицията онези, които са се промъкнали, са били „извънредно малки“, защото дупката е била доста тясна.

Кадрите от охранителните камери показват, че крадците в трезорите са били двама и са разбили стъклените витрини с брадва, за да успеят да стигнат до бижутата.

Те са задигнали общо три комплекта от 18. век, но в паниката си са изпуснали част от тях. Накрая извършителите са излезли през същия прозорец, а след това дори са върнали решетките, за да забавят малко преследването.

Охраната пристига на място с 04:56 ч., но тъй като те не са въоръжени, уведомяват полицията и следват протокола за безопасност.

Междувременно властите заявиха, че след внимателен преглед на кадрите от камерите, са установили, че в обира са участвали поне седем души.

Полицията също така пусна и скица на един от извършителите, за който се смята, че е около 25-годишен:

Разследващите съобщиха още, че са успели да определят марката и модела на автомобила, с който групата е избягала – Audi A6. Тя е била продадена на неизвестен купувач миналия август в Магдебург, друг град в източна Германия, от човек, който според властите е свързан с престъплението.

Колата вероятно е била пребоядисана преди взлома, което показва, че кражбата е планирана доста предварително. По-късно е установено, че тя е била запалена в гараж в Дрезден.

Полицията е предложила награда от 500 000 евро (557 000 долара) за информация, водеща до възстановяване на бижутата или арест на извършителите.

И така стигаме до днес, когато трима заподозрени са задържани.

Разследването по мащаби отговаря на самата кражба – в полицейската акция са щурмувани 18 имота, гаражи и превозни средства, с фокус върху берлинския квартал Нойкьолн.

В него са намесени повече от 1600 полицаи от цяла Германия, а операцията може да спре движението в целия градски район.

Междувременно обирът се свързва с един друг подобен амбициозен случай – кражбата на златна 100-килограмова монета, взета от музея на Боде в Берлин през 2017 г. Тя беше оценена на приблизително 3,8 милиона евро.

В крайна сметка извършителите бяха заловени, а се оказа, че в кражбата е участвал дори току-що нает в музея охранител, който е съдействал за плана.

И двете престъпления са свързани с така наречената „кланова престъпност“ в Германия, за която през декември предупреди президентът на Федералната криминална служба на Германия Холгер Мюнх.

Те се сформират основно от мигранти, пристигнали в Германия през последните години от Сирия и Ирак, а според експертите не е изключено в бъдеще да се стигне до тежки стълкновения между старите утвърдени кланове и новите престъпни групи, включително и поради това, че някои от новодошлите разполагат с истински боен опит.

Въпреки това обаче не е съобщена повече информация за извършителите, освен това, че са германски граждани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име