Intrigi.bg интриги Обирай само в краен случай

Обирай само в краен случай

816
2

XХІІ век. България гостува на „Уембли“. Водим с 4:0 в 11-ата минута, а 80 000 освирепели британски полицаи от трибуните ни замерват с тиквички и шипков мармалад.

„Ух, какво хубаво нещо са мечтите, за разлика от действителността“, разсъждаваше пенсионираният разузнавач Емануил Боев, докато през ХХІ век търкаше лотарийно билетче. Единствен свидетел на тези му мисли беше портретът на Феликс Едмундович Джержинский.

Възрастният човек спря да си говори сам на глас и продължи да си мисли, че скандални изцепки стават и в МВР, а не само в БФС. Негов стар другар от Невидимия фронт му се оплака, че внук му – полицай от Пазарджик, бил хванат да обира апартамент в Димитровград.

„Поне е крал в свободното си време“, успокои Боев стария си Невидим другар. „Някои крадяха, докато са на работа“, припомни ​Емануил история, също от ХХІ век, макар и да беше през 2006-а. „Тогава младши дознател от БОП в Хасково изнесе кило хероин от служебната каса и го продаде в Сливен. После се почуства гузен, откупи си го, ама вече пакетът съдържаше пудра захар. А едно време тровихме гнилия западен капитализъм с дрога“, припомни глас на диктора. По онзи случай един гадняр беше написал в коментар, че БОП в южния град се превърнал в Аврамов хан. Голяма работа. Сетне бопаджията полежа около година в затвора и всичко се забрави.

„Такива дивотии се случват и в митницата“, припомни успокоително Боев на стария си другар от невидимия фронт. Имаше предвид случката с пратения  за 9 г. в затвора разследващ митнически инспектор от Свиленград Димитър Манчев. 50-годишният пловдивчанин бе задигнал от склада за веществени доказателства 200 000 евро и 100 000 турски лири с левова равностойност 60 000 по курс към момента на извършването на деянието.

Наказанието бе наложено от Хасковския окръжен съд. Делото се гледа по съкратеното производство. Така Манчев призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, а Темида бе длъжна по закон да му намали с 1/3 поисканото от прокуратурата наказание от 13 г. и половина решетки.

Скандалът гръмна малко преди Коледа 2017 г. Тогава Манчев бе арестуван, след като дръпнал от ​служебното помещение с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от Рамадан Насуз. Хасковският административен съд постановил впоследствие сумата, която към онзи момент се равнявала на 60 000 лв., да бъде върната на турския гражданин.

Когато Насуз отишъл да си иска парите митничарят му обяснил, че бил похарчил 65 000 лири. Предложил да му върне останалите 35 000 лв. и да му ​подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца сезирали ДАНС. 

Докато се задейства спецслужбата обаче, в седмицата преди да бъде арестуван, Димитър Манчев похарчил и останалите 35 000 турски лири.

Впоследствие следователите установили, че митничарят прибрал последователно 75 000 евро и още 125 000 от същата валута по други 2 досъдебни производства, водени от службата му. Той влизал в склада за веществени доказателства, разпечатвал пликовете, взимал пачките и ги заменял с нарязани хартии в същия обем. Пловдивчанинът обяснил, че взел сумите, заради натрупани дългове.

50-годишният Димитър Манчев е с чин подполковник от българската армия. През 2010 г. бил награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от военна полиция. После започнал работа в митницата.

„Такива ми ти работи, хайде, със здраве, че отивам при внучето. То е в село Ивайло. Горкото, докато крало в извън работно време, взело, че и крака си счупило. Даже и домашен арест му дадоха. Срамота. И каква е тази нелюбезна димитровградчанка? Заварила го да краде в апартамента му. Хубаво, кво толкова? Вместо да го почерпи с бонбони, викнала полиция, моля ти се…“, мърмореше старият другар от Невидимия фронт. Емануил Боев не го слушаше вече, защото жена му го подгони да нахрани котарака им Бегемот.

„Обирай само в краен случай“, намигна Феликс Едмундович Джерджинский от портрета на стената.

Делян Аврамов

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не постъпвате коректно. Копирали сте мой текст без да питате. Не сте цитирали името на медията, в която работя, нито пък моето. Сертификатът Ви за валидност изтича на 9 декември т.г.
    Когато преписвайте, поне цитирайте: https://www.marica.bg/region/haskovo/komentar-obiray-samo-v-kraen-sluchay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име