Intrigi.bg Политика Обжалват забраната на кмета за ”Луков марш”

Обжалват забраната на кмета за ”Луков марш”

838
0

Въпреки, че кметът на София разреши само поставяне на цветя, днес се организира провеждането на т.нар. „Луков марш“. Документът подлежи на съдебен контрол и се обжалва от организаторите.

Въпреки забраната на Столичната община за провеждането на шествие с факли,  националисти ще почетат днес годишнината от смъртта на генерал Христо Луков, съобщава БНР. Генерал Христо Луков е спорна личност в българската  история,  смятан е за герой и патриот от едни, за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма от други.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи в четвъртък, че не е позволявала организиране на марша. Това, което е съгласувано е поднасянето на цветя на паметната плоча на генерал Луков в столицата.

За втора година разпореждането на кмета е само да бъдат поставени цветя пред паметната плоча, без да бъде организирано факелно шествие. Миналогодишната  забрана за провеждането на т.нар. „Луков марш“ беше обжалвана и отменена от съда.  Фандъкова отбелязва още,  че и тази година документът подлежи на съдебен контрол и се обжалва от организаторите.

Планирани бяха и контра прояви в отговор на Луковмарш- протест под наслов „Без нацисти по улиците ни!” и манифест „Заедно срещу езика на омразата”, информира Нова телевизия.

От СДВР съобщават, че ще бъдат предприети всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име