Intrigi.bg Крими Обвинения за Местан и бащата на загиналото в катастрофата край Маказа бебе

Обвинения за Местан и бащата на загиналото в катастрофата край Маказа бебе

522
0

Окръжна прокуратура – Кърджали внесе в Окръжния съд обвинителен акт срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан, за катастрофата край Маказа, при която загина 6-месечно бебе. Обвинен е бащата на детето Юсеин Ахмед, шофирал БМВ-то, което се сблъска с Фолксвагена на Местан.

Двамата са привлечени като обвиняеми при условията на независимо съпричиняване.

„Ю.А. е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г., на Главен път I-5, на кръстовището на Главен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка БМВ, модел 318, нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Л.М., водач на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация, извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението“, съобщиха от прокуратурата. 

Според информацията Юсеин Ахмед се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч, за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка. Освен това, той не е осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на  малолетното дете.

На съд е предаден и Лютви Местан за това, че при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, нарушил правилата за движение по пътищата, като при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетно дете, пътуващо в другия лек автомобил. 

Делото за пътнотранспортното произшествие е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като разследването е извършено от екип следователи от ОСлО към ОП – Кърджали.

Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име