Intrigi.bg Крими Обвинените в тежки престъпления – връщат лични карти!?

Обвинените в тежки престъпления – връщат лични карти!?

1527
0

Tри дни ще имат обвинените в тежки умишлени престъпления, за да върнат паспортите и личните си карти в МВР, след като им е наложена забрана от прокурор да напускат страната.

Това предвижда промяна в Закона за българските лични документи, която предлага вътрешният министър Младен Маринов. Промяната се прави през изменения в Закона за МВР.

На обвиняемите със забрана да напускат страната да се издават временни лични карти, предлага още Маринов.

Ако престъпниците не върнат документите си в срок, те ще бъдат обявявани служебно за невалидни, съобщава в „24 часа“.

Временните лични карти ще се издават от РПУ-тата на територията на съда, който е постановил забраната за напускане на страната. Те ще са готови за 8 часа и ще имат валидност като на отнетата нормална лична карта. Редовните документи ще се пазят в РПУ-то, издало временните и ще бъдат връщани при отмяна на забраната за напускане на България.

Възможността за издаване на временни документи, с които да не може да се напуска страната, бе предвидена в НПК още през 2015 г. Оттогава обаче нямаше никаква нормативна уредба за временните лични карти.

Нова главна дирекция в МВР ще обединява жандармерията и т.нар. барети от специализирания отряд за борба с тероризма, предвиждат още предложените от Маринов промени в Закона за МВР. Досега СОБТ беше самостоятелна структура, а жандармеристите – в Национална полиция.

Работещите в института по психология на МВР и тези в националния институт по криминалистика пък вече няма да са държавни служители, а ще се подчиняват на Закона за МВР. Така те по-лесно ще бъдат карани да работят извънредно в почивни дни и нощно време.

През миналата година на няколко пъти при тежки престъпления бе обяснявано, че психолозите и криминалистите не са полицаи, а държавни служители и заради това се бавели експертизите на престъпления, извършени в почивни дни. Вместо това пък от пагон ще бъдат лишени работещите в инспектората на МВР и те стават обикновени чиновници.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име