Intrigi.bg Актуално Няма да местим стрелките на часовника в събота срещу неделя

Няма да местим стрелките на часовника в събота срещу неделя

516
0

Заради настъпването на астрономическата пролет вчера много хора вероятно ще се подведат да сменят часа още тази събота срещу неделя и това ще е грешка.

Кога ще преминем към лятно часово време?

Този въпрос си задават все повече хора, защото краят на месец март е периодът, в който правим тази промяна. Тази пролет ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 31 март (неделя) в 3.00 часа, предаде Пловдив 24.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март – към лятно.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име