Intrigi.bg Мистерии НЯКОЛКО НЕ ПО-МАЛКО ВАЖНИ „МАЛКИ СТЪПКИ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО“

НЯКОЛКО НЕ ПО-МАЛКО ВАЖНИ „МАЛКИ СТЪПКИ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО“

422
0

Събития като кацането на Луната не са единствените „гигантски скоци за човечеството“, с който можем да се гордеем. Тук няколко историка ще ни разкажат за своите велики, но подценявани моменти.

Carnivore-lion

Месоядството

Професор Фелипе Фернандес-Арместо, Университет на Нотр Дам

Не вярвам в човешкия прогрес, но ако насочите пистолет към главата ми, бих казал, че относително ранното месоядство на нашите предци-хоминиди е от огромно значение.

Ако сте месоядни, това ви дава достъп до мазнини и протеини, които не се предлагат в толкова концентрирана форма в немесни храни. И не само това – въпреки че първите месоядни животни-хоминиди почти сигурно се хранят с мърша, месоядството ще ги изстреля по траектория, която води до ловуване.

Ловът стимулира способностите за очакване, защото трябва да имате способността да виждате в бъдещото, да виждате какво има зад следващото дърво или зад следващия хълм. Вярвам, че случаен страничен ефект на тази способност е супер силата на въображението. Нашето въображение е дало на хората способността да се променят с по-голяма бързина от другите видове и способността да формират наистина изумителна гама от култури.

Sanzio 01 Plato Aristotle

Развитието на политиката 

Професор Пол Картлидж, Университет в Кеймбридж

Разбирам „политика“ в строгия смисъл, т.е. от гръцката дума polis, която означава „град“, „град-държава“ или (най-добре) „гражданин-държава“. Древните гърци измислят идеята за гражданина, а също и идеята гражданите да се събират въз основа на някакъв вид политическо равенство, за да вземат решения по въпроси от общ интерес.

Не знаем много за това кои са били ранните политици, но знаем, че например в малкия град Дрерос на Крит е имало публично събрание, което е приемало решения през 600 г. пр. н. е., така че тогава политиката вече е процъфтявала.

Без изобретяването на тази гражданска система и политиката, и процедурата, които тя довежда, демокрацията би била немислима.

Географията на Птолемей

Професор Джери Бротън, кралица Мери, Лондонски университет

Около 150 г. сл. н. е. Птолемей работи в Александрийската библиотека, едно от най-големите хранилища на гръцкото знание по това време. Той пише своята „География“, която определя дисциплината географията и принципите на глобалното картографиране.

В книгата няма карти, но това, което тя предлага, е географско описание на света и обяснение как могат да се съставят карти. Това позволява на учените да картографират света за първи път в историята.

Интересното е, че текстът всъщност не е възприет първоначално. „География“ се появява през късния елинистичен, раннохристиянски момент и християнството не се интересува от доста абстрактния геометричен математически метод за нанасян света на карта. Всъщност арабите поддържат Птолемей на места като Багдад, докато той не се появява отново в Италия през 14 век. Ренесансовите географи създават нови издания на книгата и използват принципите на Птолемей, за да се опитат да направят карта на разширяващия се свят. Използват го и хора като Христофор Колумб и някои от португалските изследователи, които плават на изток, като Вашку да Гама.

Galileo galilei, telescopi del 1609-10 ca.

Галилей изследва небесата с телескопа си

Професор Колин Ръсел, Отвореният университет

Когато Галилей става първият човек, който насочва телескоп към небето, това променя нашето виждане за Вселената. Той открива нови факти за Слънцето, Луната и планетите, които са напълно несъвместими със старата теория, че небето над Земята е статично и съвършено. Вместо това те категорично подкрепят обратната и по-нова хелиоцентрична теория на Коперник.

Телескопът на Галилей го стимулира да напише спорната си книга „Две световни системи“ (1630 г.), която повече от всичко друго помага за установяването на коперниканизма. Това също довежда до съдебния процес срещу него и импийчмънт пред Римокатолическата църква. Старата система, дискредитирана от Галилей, е възприета почти без критика от църквата и вградена в тяхната картина за Вселената. Тя се съчетава добре с библейските данни, така че в продължение на стотици години остава непокътната. Въпреки това библейските текстове (освен ако не се тълкуват дървено) също могат да бъдат съвместими с коперниканизма. Галилей разпознава това в писмо, което пише през 1615 г. Но финалното научно доказателство за коперниканизма трябва да изчака чак до 1838 г.!

На процеса Галилей е признат за виновен. Едва през 20 век Ватикана най-накрая се съгласява с него.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име