Intrigi.bg Куриози Ню Йорк е най-богатият град в света с 350 хиляди милионери и...

Ню Йорк е най-богатият град в света с 350 хиляди милионери и 60 милиардери

56
0

Ако беше държава частното богатство на нюйоркчани щеше да е колкото БВП на Великобритания. 

През последното десетилетие финансовите пазари са основният двигател за създаване на бизнес, а напредъкът в областта на изкуствения интелект, роботиката и блокчейн технологията предоставя нови възможности за създаване и натрупване на богатства. Това е изводът, до който стига д-р Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners, предаде economic.bg.

Доверявайки се на неговите думи, не е изненада, че градовете в САЩ доминират в класацията за 50-те най-богати града в света, изготвяна от Henley&Partners в партньорство с глобалната фирма за предоставяне на данни New World Wealth. Списъкът отчита броя на милионерите в съответните градове и общото богатство на гражданите там.

Абсолютен лидер е Ню Йорк, чийто граждани притежават активи за общо 3 трилиона долара – повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на повечето големи страни от Г-20. Там има зашеметяващите 349 500 милионери, 744 сантимилионери (с активи над 100 милиона долара) и 60 милиардери.

Всъщност в САЩ, може би без изненада, има най-много представители в класацията за градовете, като в тазгодишното издание те се увеличават с един, отбелязва сайтът Economic.bg.

През последното десетилетие нарастването на технологичното богатство, съчетано с нарастването на фондовия пазар и сключването на сделки, създаде рекордни количества богатство. Пандемичният фискален стимул ефективно подкрепи създаването на богатство, особено на свръхбогатия 1% в Америка, който забогатя с над 40% според Федералния резерв.

И все пак, дори когато се появяват нови възможности, старите рискове продължават да съществуват. Войната в Украйна, която доведе до спад на милионерите в Москва с 24% до 30 300, е ярко напомняне за крехкостта на богатството в един несигурен и нестабилен свят, напомня Щефен.

Някои градове по света претърпяват обрат, показва още класацията. Токио, който беше най-богатият град в света преди десетилетие, сега е на трето място, като милионерите там намаляват с 5% до 298 300 души.

Лондон, най-богатият град в света от много години, падна до пето място, след като Брекзит, руските санкции и други политики забавиха прехвърлянето на богатство. Милионерското население на града е намаляло с 10% през последното десетилетие.

Китай влезе в топ 10 за първи път, като Пекин отбеляза 90% увеличение на милионерите през последното десетилетие до 125 600 души.

Виена е градът с най-високо качество на живот, София е извън топ 100

Сингапур, който се възползва от потока на богатство от Китай, се изкачи с две позиции до четвърто място в класацията, с 64% ръст на милионерите до 244 800 души. Повече от 3400 милионери са се преместили в Сингапур само през 2023 г. Според Андрю Амоилс, ръководител на изследванията в New World Wealth, градът ще заеме мястото на Токио в класацията „много скоро“.

Лос Анджелис също се издигна в списъка, изкачвайки се с две позиции до шесто място с 45% скок в броя на милионерите.

Ето и Топ 10 на най-богатите градове:

10. Пекин

За последното десетилетие милионерското население на китайската столица се увеличава с 90%. В момента в Пекин живеят 125 600 милионери и 42 милиардери. В цялата класация има общо 5 китайски града – Пекин, Шанхай, Шънджън, Ханджоу и Гуанджоу.

9. Хонконг

Хонконг се нарежда на 9-о място в класацията с 143 400 милионери и 35 милиардери. Градът-държава продължава да е един от големите финансови центрове в света.

8. Сидни

Австралийската столица заема 8-о място със 147 000 милионери и 20 милиардери. Сидни отбелязва сериозен ръст на богатството си през последните 20 години и се е превърнал в един от най-богатите градове в Азиатско-тихоокеанския регион. Мелбърн, Пърт, Бризбейн са другите австралийски градове, които можем да открием в Топ 50.

7. Париж

Столицата на любовта е вторият европейски град в Топ 10. Парижкият регион е дом на 165 000 милионери и 23 милиардери. Другите европейски градове в Топ 50 са Милано, Франкфурт, Цюрих, Женева, Мюнхен, Рим, Амстердам, Мадрид, Виена, Берлин, Ница, Стокхолм, Дъблин и Манчестър

6. Лос Анджелис

Градът на ангелите се изкачва с две позиции до шесто място в класацията с ръст от 45%. Като в него живеят 212 100 милионери и 35 милиардери.

5. Лондон

Това е първият от едва двата европейски града в Топ 10 на класацията. Според изследователи Брекзит, руските санкции и други политики са забавили ръста на богатство в града. И милионерското му население е спаднало с 10% през последните 10 години. В момента градът е обитаван от 227 000 милионери и 35 милиардери.

4. Сингапур

Сингапур се изкачва до 4-то място в класацията с ръст от 64%. Като в града само за 2023 г. са се преместили 3 400 милионери. В момента в него живеят 244 800 милионери и 30 милиардери.

3. Токио

Японската столица, която през 2013 г. беше най-богатият град в света, днес заема едва трето място. Като в момента в Токио живеят 298 300 милионери и едва 14 милиардери.

2. Сан Франциско

Районът на калифорнийския залив, включващ Силиконовата долина, не отстъпва с много на Ню Йорк. От 2013 г. насам милионерското население се е увеличило с 82% и в момента е 305 700 души. Районът на Сан Франциско обаче е първи в класацията на градовете, в които живеят най-много милиардери, а именно 68.

1. Ню Йорк

На първо място се нарежда „Голямата ябълка“ с общо богатство на жителите си от над 3 трилиона долара, което е повече от брутния вътрешен продукт на страни като Бразилия, Италия и дори Канада. В Ню Йорк живеят 359 500 милионери, което е повече от цялото население на Орландо или Питсбърг. Милионерското население в града е нараснало с 48% за последното десетилетие.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име