Intrigi.bg Актуално НФСБ с предложение до президента за промяна на името на вр. Мусала

НФСБ с предложение до президента за промяна на името на вр. Мусала

236
0

Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на Свети Иван Рилски, предлагат от НФСБ. В предложение до президента Румен Радев народните представители Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев посочват, че от годините на турското робство на територията на Република България са останали множество турско-арабски топоними, но процесът по преименуването им у нас не е доведен до край.

 Смяната на турско-арабските имена с български винаги са се ползвали с подкрепата на българските граждани през годините, подчертават Симеонов и колегите му от НФСБ. По думите им именно президентът на Република България, предвид правомощието, което му дава Конституцията в чл. 98, т. 13 да наименува обекти с национално значение и населени места, би трябвало да бъде инициатор и да е водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите турско-арабски наименования. 

Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, но неговото наименование е чуждо, неразбираемо и неуместно за българските граждани. Историческата наука до момента не може да назове първоначалното име на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, крепост на българщината, посветена на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Затова няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име, убедени са от НФСБ.

НФСБ поставят този въпрос още на 31 май 2017г., но през август получават отрицателен отговор. Повторно на 5-и март 2020г. сезират президента, но не получават отговор. Аргументите за отказа са евентуалните трудности, свързани с промяната на географски, топографски, кадастрални и други карти.

От НФСБ обаче припомнят на президента Радев, че като общински съветници в Бургас те прокарват решение за промяна на всички турско-арабски топоними на местности, въпреки аргументите „против“, които са аналогични на президентските. Практиката показва, че новите звучни български наименования са приети радушно от обществеността на града и не предизвикват никакви проблеми, свързани с отразяване на промените в кадастъра или с упражняване на правото на собственост.

В случая с преименуването на връх Мусала такива проблеми не съществуват и смяната на името не би предизвикала каквито и да било съпътстващи проблеми, още повече, че става въпрос за изключителна държавна собственост съгласно чл. 18 от Конституцията на Република България, посочват Валери Симеонов и колегите му Борис Ячев и Христиан Митев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име