Intrigi.bg Актуално НСО вече не охранява главния прокурор

НСО вече не охранява главния прокурор

662
0

Националната служба за охрана вече не пази главния прокурор Иван Гешев.

Обвинител №1 се е отказал от услугите на службата преди повече от две седмици. За сигурността на Гешев ще се грижи Бюрото за защита при главния прокурор.

Според разпоредбите, от охрана на НСО не може да се откажат единствено президент, премиер и председател на Народното събрание.

Бюрото за защита пък се смята за нещо като второ НСО още, откакто премина на пряко управление от главния прокурор през 2013 г. От тогава то укрепва кадрово и материално, дейността му е много тайна и приравнена дори на такива структури като Специализирания отряд за борба с тероризма. Бюрото беше направено осново за пазене на свидетели. Директорът му се назначава лично от главния прокурор и е подчинен само на него. Има и специален закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Именно там се допуска възможността въпросното Бюро да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с пленума на Висшия съдебен съвет

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име