Intrigi.bg Куриози Номерът на украинката – фалшива сватба и измама за над 250 хил....

Номерът на украинката – фалшива сватба и измама за над 250 хил. долара

483
0

52-годишният британец работи за благотворителна организация, но сега е убеден, че започва нов живот за себе си и бъдещата си съпруга в Украйна. Джеймс меко казано няма търпение да направи тази крачка напред, а годеницата му Ирина го чака в ресторанта на черноморското крайбрежие.

Тя е с 20 години по-млада от него и изглежда зашеметяващо с русата си коса, току-що оформена от фризьор.

Недалеч от младата красавица стоят мъж и жена, за които Джеймс смята, че са родителите на Ирина, както и още 60 гости. Месецът е юли, годината е 2017 г., лятото в Украйна тепърва започва, а гледката от терасата на скъпия ресторант е зашеметяваща. Минути по-късно Джеймс и Ирина вече рецитират брачните си обети.

Но това, което би трябвало да бъде съвършеният момент за тази двойка, всъщност се оказва нещо съвсем различно. Няколко часа по-късно, около полунощ, Джеймс лежи сам в болницата с подозрения, че в питието му е била сипана отрова. Също така той вече е женен, но не за красивата блондинка, в която се е влюбил, а за жената, която е организирала сватбата.

Това е история за британец, който губи всичките си спестявания, както и достойнството си. А сега украинската правосъдна система се смее в лицето му.

Унижението е толкова голямо, че той не споделя на никого във Великобритания какво се е случило, а „Би Би Си“ стигат до дъното на тази история чрез разговори с някои от замесените, проследяване на банкови сметки и преглед на личната комуникация на част от участниците в тази шарада. 

Един от тези замесени, с които медията говори, е частен детектив, обсебен от идеята за Шерлок Холмс. 

Роберт Папинян е бивш полицай и методите му трудно могат да бъдат сравнени с тези на господин Холмс. За казуса с британеца Джеймс детективът заявява, че са използвани незаконни прийоми, с които парите на мъжа да бъдат изкопчени от ръцете му. Затова и Папинян решава сам да си послужи с някои не съвсем законни тактики, за да разплете случая.

Само на няколко пресечки от неговия офис се намира един от най-атрактивните квартали на Одеса, пълен с лъскави барове и ресторанти. Там е честа гледка по-възрастни западноевропейци да вечерят с по-млади украинки. До масите им често седят пликове с дизайнерски подаръци.

Украйна е сред най-бедните европейски държави и средната работна заплаха е едва 350 долара месечно, затова и „индустрията на срещи“ процъфтява. На практика това е „лов за съпруги“, при който заможни европейци си търсят млади съпруги в източноевропейската страна.

Но Джеймс не е сред господата, дошли в Одеса в търсене на любовта.

През 2015 г. негов приятел го моли да подпомогне нов проект, който ще съдейства на децата бежанци от конфликтните зони на Украйна. Да работи в чужбина е нещо ново за британеца, но той дава всичко от себе си, за да помогне за реализирането на проекта.

Джеймс дели времето си между Украйна и Острова, но тежък зимен сняг го принуждава да остане за по-дълго в Одеса. 

Тогава среща Ирина – 32-годишна, родена и израснала в окупирания и размирен Донецк. Тя има два развода зад гърба си и дава да се разбере, че войната не е единственото събитие, което може да нанесе психологически травми на човек.

Междувременно украинката му обяснява, че е отчаяна от местните мъже и че никога повече няма да се омъжи за украинец.

Запознава ги преводачката от проекта Юлия. Въпреки разликата от почти 20 години двамата си пасват веднага и прекарват следващите нощи в Одеса заедно, наслаждавайки се на нощния живот в града.

И все пак това двойката почти не остава насаме – Джеймс не говори украински, а Ирина почти не знае английски. И както често се случва в „индустрията за срещи“, преводачката Юлия взима своя дял от 150 долара на ден.

Химията между Джеймс и Ирина обаче е осезаема, а когато си общуват онлайн, диалогът се случва още по-лесно.

Една вечер по Viber украинката признава на Джеймс, че го обича и че той е създал истинска приказка около нея.

Следват шест месеца, в които британецът е плътно в Одеса и до своята любима, само че интимността и дори целувките са напълно забранени. Двойката е почти непрекъснато с Юлия, като преводачката обяснява, че Ирина е твърдо против секса преди брака. Джеймс не се замисля и го приема като символ на много висок морал.

Осем месеца преди сватбата той предлага на Ирина и двамата отбелязват годежа си с парти във „Вила Отрада“. Джеймс осъзнава колко е влюбен в украинката и е твърдо решен да ѝ помогне да започне нов живот. Плаща за скъпи курсове по английски, но осъзнава, че заради бюрократически спънки Ирина трудно ще се премести във Великобритания в близките години.

Затова той решава да се премести в Украйна, напуска работата си и продава къщата си. Приятелите му на Острова смятат, че Джеймс действа твърде прибързано, но той вече се подготвя да купи нов дом, в който да живее с Ирина.

Всъщност проблемите му тепърва започват…

Джеймс бива убеден да преведе парите за новото жилище не директно на Ирина, а на нейна приятелка и организаторка на сватби – Кристина. Така в сметката на последната се оказват над 200 хил. долара.

Оттук нататък ситуацията става още по-притеснителна, защото Ирина заявява на своя годеник, че банката ще „освободи парите“, само ако той е законен съпруг на Кристина.

Джеймс изпада в патова ситуация, в която украинката го заплашва, че ще го напусне, ако парите не бъдат изтеглени от банката и апартаментът не бъде закупен възможно най-скоро. Ирина дори се оплаква, че ако нямат собствен общ дом, тя ще изглежда като проститутка в очите на семейството си.

В крайна сметка през юли 2017 г. Джеймс се жени за Кристина, при това с подкрепата на собствената си годеница.

Самата Ирина е в еуфория и се оказва, че има защо. Сумата от 200 хил. долара е изтеглена, апартаментът е закупен, но името на британеца не фигурира никъде като собственик на имота. Собственици са Кристина и Ирина, освен това мястото струва едва 60 хил. долара.

Всичко около сватбата също е заплатено от Джеймс – сума, която възлиза на 22 хил. долара, въпреки че Украйна е една от най-евтините държави в Европа.

Тук британецът осъзнава, че е бил измамен. Цените на кетъринга са надути, на гостите е платено, за да присъстват, майката на Ирина се оказва, че всъщност е майка на преводачката Юлия. Нещо повече, Ирина вече е омъжена.

Украинките най-вероятно са били наясно, че измамата им е на път да бъде разкрита, и предприемат драстични мерки. Джеймс е категоричен, че е бил отровен от питието си в нощта, в която трябва за първи път да бъде интимен със съпругата си.

Тя, на свой ред, отказва да го придружи в болницата с аргумента, че се е напил и я е изложил пред роднините ѝ. Освен това Ирина няма право да придружи Джеймс, защото той по документи е мъж на Кристина. След като британецът плаща и 12 хил. долара болнични разходи, цялата тази лудост вече е зад гърба му.

По негови изчисления измамата е на стойност 250 хил. долара, а психологическите щети дори не могат да бъдат оценени.

И въпреки че според детектива Папинян, който помага на Джеймс да стигне до дъното на цялата схема, подобни измами са нещо обичайно в Украйна, жертвата трудно може да получи справедливост.

Когато британецът дава показания в полицията в Одеса, полицаите му се смеят в лицето.

Той е привикан четири пъти на разпит, докато Ирина и Кристина са освободени след едва няколко разменени думи с полицаите. Сега единствената му надежда да успее да придобие права над апартамента, а след края на пандемията цената на имота да скочи до 200 хил. долара.

Папинян обаче не възлага големи надежди на подобен развой.

„Веднъж станал жертва на подобен номер, човек много трудно си връща изгубеното“, категоричен е детективът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име