Intrigi.bg Крими Нов сценарий при ало измамите: Помогнете, ще ви дават по телевизията!

Нов сценарий при ало измамите: Помогнете, ще ви дават по телевизията!

1421
0

Ще ви дават по телевизията“. Така звучи примамката по нова схема на „ало“ измамници, с която те лъжат възрастни хора.

В Русе, в първите дни на новата година, 70-годишна жена попаднала в капана на измамниците, които й обещали, че ще даде интервю пред медиите, защото е съдействала на полицията за залавянето на мошеници. А това трябвало да се случи като жената остави пари на определено място. За достоверност се прибавя и фактът, че полицаите ще бъдат придружени от журналисти.

Резултат с изображение за ало измами

„Наличието на журналистически екип и това, че жертвите ще бъдат давани на по-късен етап по телевизията, дава по-реалистична картина на въвеждането и поддържането на това заблуждение“, каза пред Нова телевизия Николай Кожухаров от МВР-Русе.

В резултат от измамата възрастната жена се разделила с 2000 лева и златни накити.

Само преди година Валя Колева успяла да предпази свекър си да не стане жертва на измамници. Схемата тогава била друга – със заплашителна бележка.

„Смятам, че всеки един от тези възрастни хора, при каквато и ситуация да им се обадят, трябва да има близък човек – съсед, дете, роднина, на които да звънне да се консултира“, казва Валя.

Схемата не проработва при всеки. Пет пъти измамници се опитвали да приберат пари от Кина Иванова, но тя никога не се е хващала.

„Първият път се уплаших да се обадя на полицията, защото си казах, че ми знаят номера на телефона, а по телефона те могат да разберат и адреса, и всичко“, заяви Кина.

Но изобретателните измамници измислят нови елементи, с които украсяват историите, като този с журналистите, защото хората уважават медиите и им се доверяват, обясняват от полицията. А повечето от жертвите са самотни, образовани, но доверчиви.

„Профилите са винаги възрастни хора, които са с по-старо разбиране и възпитание и имат доверие на полицейските служители. Те биват заблудени, че наистина помагат на органите на реда“, коментира Николай Кожухаров.

Само през миналата година чрез телефонните измами от русенци са откраднати 355 000 лева. Петима са задържаните извършители. А в резултат на полицейската работа, са предотвратени измами за над 120 000 лева.Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име